Gužva u svemiru: I Bransonov Vigin Galactic dobio zeleno svjetlo za svemirski turizam

Kad bi Virgin Galactic mogao krenuti na svoj prvi komercijalni svemirski turistički let, još nije poznato.

Martina Čizmić | 25.06.2021. / 16:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanska kompanija Virgin Galactic, koja je uvlasništvu milijardera Richarda Bransona objavila je kako su dobili odobrenje američkog zrakoplovnog regulatora, za prve svemirske turističke letove.

 

 

Izuzetno smo zadovoljni s rezultatima našeg posljednjeg testnog leta, koji je ispunio sva naša očekivanja. Let je bio besprijekoran, a rezultati su pokazali sigurnost i eleganciju našeg sustava. Današnje odobrenje FAA kojim smo dobili punu komercijalnu dozvolu za lansiranje, u kombinaciji sa uspjehom posljednjeg leta, daje nam sigurnost da možemo nastaviti dalje prema prvom letu s punom posadom već ovog ljeta, istaknuo je izvršni direktor Virgin Galactic, Michael Colglazier.

Iz Virgin Galactica su potvrdili da su im u pripremi još tri testna leta, nakon kojih bi bili spremni ponuditi i prve prave komercijalne letove sa zainteresiranim svemirskim turistima.

No, čini se kako to ipak neće biti prije 20. srpnja, kad bi na svoj prvi svemirski turistički let trebao krenuti Jeff Bezos u letjelici svoje tvrtke Blue Origin.

Podsjetimo, Bezos koji trenutno sjedi na čelu Amazona i ubraja se među najbogatije ljude na svijetu, najavio je svoj odlazak s čela te tvrtke, a potom i svoj let u svemir. Tijekom 11 minuta, koliko će trajati let, Bezos i njegovi suputnici, među kojima će biti i njegov brat Mark, provest će tri minute u bestežinskom stanju, nakon čega će se početi vraćati prema Zemlji.

Slika nije dostupna Netko je bio spreman platiti 28 milijuna dolara za 11 minuta u svemiru u društvu Jeffa Bezosa

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti