Hakeri iskorištavaju Trumpovu zarazu koronom za širenje malwarea

Korisnici dobivaju mailove u kojima se navodno nalaze povjerljivi dokumenti vezani uz Trumpovu zarazu koronom, no ti dokumenti kriju opasan malware.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.10.2020. / 15:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Uvijek nakon nekih događaja koju privuku pažnju velikog broja ljudi diljem svijeta poput tsunamija, potresa, poplava i slično, situaciju pokušavaju iskoristiti hakeri za širenje malwarea, virusa, krađu podataka, ransomware i slično. Takav jedan veliki događaj koji je privukao pažnju diljem svijeta bila je i obavijest kako je prvi čovjek SAD-a pozitivan na COVID-19. Ta je informacija potakla brojne analize od onih radikalnih da je riječ o događaju koji bi mogao donijeti velike promjene na američkoj i globalnoj političkoj sceni pa do onih kako je to još jedan dokaz da koronu svi trebaju shvatiti puno ozbiljnije.

Slika nije dostupna Trump prima najnoviju terapiju u liječenju COVID-19, evo kako ona radi

Kako se sada čini, ništa od navedenog vjerojatno se neće dogoditi, no zaraza prvog čovjeka SAD-a mogla bi donijeti neke neočekivane probleme brojnim privatnim i poslovnim korisnicima kojima su hakeri i online prevaranti već poslali ili će tek poslati opasne mailova putem kojih bi mogli pokupiti malware. Mailovi najčešće imaju naslove vezane uz “materijale oko Trumpove bolesti”, odnosno korisnike se pokušava uvjeriti da im se šalju nekakvi osjetljivi dokumenti vezani uz stanje prvog čovjeka SAD-a koji nisu za svačije oči.

Da bi preuzeli te dokumente potrebno je kliknuti na link koji se nalazi u mailu - nakon toga na računalo se preuzme datoteka u Excelu koja sadrži maliciozni program poput BazeLoadera koji je dizajniran za preuzimanje kontrole nad korporativnim mrežama.

Slika nije dostupna Cjepivo tvrtke Moderna neće biti dostupno do američkih izbora

Zasad su zabilježene “umjerene aktivnosti” email kampanja u kojima se iskorištava zaraza Trumpa virusom SARS-CoV-2, a sigurnosni stručnjaci upozoravaju na oprez jer bi hakeri i u budućnosti mogli iskoristiti Trumpa i koronu (kao što su to već i ranije činili) za pokušaj prijevare korisnika i instaliranja malwarea na njihova računala.

Izvor: Cyberscoop
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti