Trump prima najnoviju terapiju u liječenju COVID-19, evo kako ona radi

Obzirom da američki predsjednik Donald Trump ima 74 godine, a Prva dama SAD-aa 50 godina i obzirom da su oboje pozitivni na novi koronavirus, pravo je pitanje kakve terapije primaju i koje su za njih, ali i druge pacijente, zapravo najbolje?

Branimir Vorša | 05.10.2020. / 15:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dvojica liječnika-znanstvenika sa sveučilišta Virginia otkrivaju kakvu terapiju protiv COVID-19 primaju američki predsjednik Donald Trump i Prva dama SAD-a Melania Trump.

William Petri i Jeffrey M. Saturek sa spomenutog sveučilišta kao liječnici se brinu za COVID-19 pacijente, a kao znanstvenici provode istraživanja kojima žele pronaći bolje načine za dijagnosticiranje i liječenje COVID-19 bolesti.

Petri i Saturek za LiveScience otkrivaju da je Donald Trump, kao mjeru predostrožnosti, primio infuziju koktela antitijela od Regenerona. Ta je terapija u SAD-u trenutno na listi visokih prioriteta u testiranjima, kako bi se utvrdilo je li sigurna i koliko je učinkovita.

Trenutno ne postoji odobrena metoda liječenja asimptomatskih pacijenata ili pacijanata s umjerenim simptomima COVID-19 bolesti. No to se trenutno mijenja obzirom na podatke s kliničkih testiranja koje je Regeneron objavio vezano za korištenje laboratorijski proizvedenih antitijela protiv glikoproteina, šiljastog proteina novog koronavirusa.

U toj terapiji, kao i kod korištenja konvalescentne plazme, antitijela rade tako da se vežu na virus te ga sprječavaju da ulazi u zdrave stanice i tamo se razmnožava. To bi možda moglo biti posebno učinkovito u ranoj fazi bolesti, prije nego li se ona rasplamsa i postane gora.

Treća faza kliničkih testiranja je u tijeku, no rani podaci tih testiranja pokazuju da pacijenti koji su dobili injekciju s koktelom antitijela protiv SARS-CoV-2 virusa, odnosno njegovog glikoproteina, imaju simptome bolesti samo sedam dana a ne uobičajenih 13 dana. Isto tako, ti pacijenti imaju i smanjenu razinu novog koronavirusa u gornjem dijelu grla.

Izvor: LiveScience

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti