Hakeri "oteli" tisuće pametnih televizora i uređaja Google Home u borbi za prevlast na YouTubeu

Treba istaknuti da hakeri ne iskorištavaju nikakvu softversku ranjivost u samim uređajima, već činjenicu da ruter, odnosno kućna mreža korisnika, nisu dovoljno dobro konfigurirani.

Martina Čizmić | 03.01.2019. / 07:47

Pametni televizor (Foto: Getty) (Foto: Getty)

Borba za "prevlast" na YouTubeu između poznatog youtubera PewDiePiea i bolivudske kuće T-Series i dalje traje zahvaljujući svesrdnoj pomoći hakera.

Tako se tisuće pametnih televizora, uređaja Google Home i Chromecasta našlo na udaru dvojice hakera koji su iskoristili njihovu nezaštićenost kako bi ih "oteli" i puštali video kojim pozivaju korisnike da se pretplate na PewDiePiejev kanal na YouTubeu.

Iskoristili su činjenicu da korisnici nisu dobro konfigurirali rutere i portove koje obično koriste ti uređaji. Skenirali su internet, otkrili nezaštićene uređaje i ubacili skriptu koja prikazuje PewDiePiejev video. Treba istaknuti da hakeri ne iskorištavaju nikakvu softversku ranjivost u samim uređajima, već činjenicu da ruter, odnosno kućna mreža korisnika, nisu dovoljno dobro konfigurirani.

Jedan od hakera koji je "preuzeo zasluge" za ovu kampanju jest TheHackerGiraffe, koji je prošlog mjeseca iskoristio sigurnosni propust u desecima tisuća printera te ih također iskoristio u kampanji.

Izvor: ZDnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti