Hakirao 50 tisuća printera kako bi promovirao najdražeg youtubera

Ne znam je li ova kampanja razlog što PewDiePie ima 75,6, a T-Series "samo" 74,8 milijuna pretplatnika, ali bit će zanimljivo i dalje pratiti T-Seriesov "napad" na PewDiePievu "titulu".

Martina Čizmić | 10.12.2018. / 14:31

Problemi s printerom (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Youtuberi su poznati po vjernim fanovima koji ih gledaju i prate čak i kad ono što rade nije baš najprihvatljivije ostatku javnosti. No, neki su otišli predaleko ne bi li pokazali potporu omiljenom youtuberu.

Naime, netko je hakirao više od 50 tisuća printera ne bi li promovirao YouTube kanal jednog od najpopularnijih youtubera na svijetu PewDiePiea.

 Još uvijek nepoznati haker, koji se na Twitteru pojavljuje na profiilu "TheHackerGiraffe", odlučio je pomoći svom najdražem youtuberu da zadrži titulu najpopularnijeg. Iskorisio je svoje hakersko znanje i ranjivost printera povezanih na internet, pretvorio u sredstvo propagande.

Otkrio je više od 50 tisuća "ranjivih" printera te iskoristio open-source rješenje za otkrivanje ranjivosti printera kako bi preuzeo kontrolu nad njima.

Tako su printeri, umjesto različitih dokumenata, ispisivali poruke potpore PewDiePieu i upute čitateljima da otkažu svoju pretplatu na YouTube kanal bolivudske kuće T-Series (koja je ozbiljno zaprijetila PewDiePievoj popularnosti) te se pretplate na PewDiePiev kanal.

Iako haker nije napravio veću štetu na hakiranim printerima (osim trošenja nekoliko listova papira), pokazao je kako se ranjivost printera može iskoristiti u kibernetičkom ratovanju za širenje propagande.

Zamislite samo scenarij u kojem se tijekom kampanje za neke izbore, nađete u situaciji da vaš printer umjesto službenih dokumenata i ugovora printa promotivne poruke kandidata. Na vaš račun, naravno.

Ne znam je li ova kampanja razlog što PewDiePie ima 75,6, a T-Series "samo" 74,8 milijuna pretplatnika, ali bit će zanimljivo i dalje pratiti T-Seriesov "napad" na PewDiePievu "titulu".

Izvor: The Hacker News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti