Hakirani dokumenti o Pfizer/BioNTechovu cjepivu

Dokumenti povezani sa zahtjevom za odobrenje Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv covida-19 hakirani su tijekom kibernetičkog napada na Europsku agenciju za lijekove (EMA), objavio je Pfizer u srijedu.

Hina | 09.12.2020. / 22:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

"Važno je napomenuti da ni sustav BioNTecha niti Pfizerov nisu oštećeni tijekom tog incidenta, no ne znamo koju su osobni podaci hakirani", navodi se u priopćenju Pfizera.

"Čekamo više informacija o istrazi u EMA-u i reagirat ćemo prikladno i u skladu s europskim pravom", dodaje se.

"Vodeći računa o ključnim promišljanjima za javno zdravstvo i važnost transparentnosti, nastavit ćemo pružati jasne informacije o svim vidovima razvoja cjepiva i regulatornog procesa", nastavlja se u priopćenju, prenosi AFP.

Europska agencija za lijekove, koja trenutačno razmatra izdavanje odobrenja za nekoliko cjepiva protiv covida-19, navela je u srijedu da je bila na meti kibernetičkog napada, ne preciziravši kada je izveden napad, ni tko ga je vodio.

Kibernetički napadi na zdravstvene ustanove su se pojačali tijekom pandemije covida-19, a razni hakeri, od špijuna do kriminalaca, nastoje doći do najnovijih spoznaja o izbijanju zaraze. Agencije su ranije javljale kako su hakeri povezani sa Sjevernom Korejom, Iranom, Vijetnamom, Kinom i Rusijom bili optuživani za pokušaj krađe informacija o virusu SARS-CoV-2 i mogućem liječenju.

EMA, koja kontrolira lijekove svih 27 zemalja članica EU-a, najkasnije 29. prosinca treba obznaniti odluku o odobrenju Pfizer/BioNTechova cjepiva, koje je već odobreno u Velikoj Britaniji, Bahreinu i u Kanadi.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti