HANFA u drugoj fazi oporavka nakon kibernetičkog napada

Uzroci i posljedice napada i dalje su pod istragom te Hanfa trenutačno intenzivno surađuje s nadležnim tijelima.

Hina | 31.01.2024. / 08:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) izvijestili su kako su nakon kibernetičkog napada 23. siječnja uspostavili internu elektroničku komunikaciju i obnovili internetsku stranicu, dok se u drugoj fazi očekuje objava javnih registara te obnova stranice za registrirane korisnike sustava Reports.

Navodi se da su uzroci i posljedice napada i dalje pod istragom, kao i da trenutno intenzivno surađuju s nadležnim tijelima. Još utvrđuju i ukupnu štetu od kibernetičkog napada. U suradnji s nadležnim institucijama i vanjskim IT partnerima odmah nakon napada započeli su, naglašava se, hitnu sanaciju i oporavak digitalnog sustava.

Slika nije dostupna HANFA upozorava: Želite trgovati financijskim instrumentima na internetu? Dobro se informirajte

Slika nije dostupna Hanfina anketa otkrila zanimljiv podatak: Kriptovalute su zaintrigirale Hrvate, no veće iznose ulažu samo iskusni igrači na tržištu

Ujedno mole sve korisnike njihovih informacija, financijsko tržište i širu javnost za razumijevanje zbog toga što su u narednom privremenom razdoblju neće moći koristiti pojedinim uslugama Hanfe.

U priopćenju se ističe da je Hanfa izvijestila nadležno tijelo za zaštitu osobnih podataka, te čini sve da ne dođe do kompromitacije osobnih podataka ispitanika.

Neovisno o tijeku događaja, nastavljamo s redovnim poslovima iz svoje nadležnosti te smo u direktnom kontaktu sa subjektima nadzora radi redovne dostave i predaje svih izvješća, stoji u priopćenju Hanfe.

Građanima sugeriraju da na adresu potrosaci@hanfa.hr nastave slati svoje prigovore povezane s nebankarskim financijskim uslugama kao i do sada. Pritom ih mole da sve upite koje su Hanfi elektroničkim putem uputili 23. i 24. siječnja 2024. ponove i pošalju na istu adresu.

U slučaju zabrinutosti za osobne podatke građani se mogu obratiti i službeniku za zaštitu podataka na privatnost@hanfa.hr.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti