HANFA upozorava: Želite trgovati financijskim instrumentima na internetu? Dobro se informirajte

Hanfa nije nadležna za nadzor zakonitosti njihova poslovanja niti može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji poslovni odnos uspostavljaju s takvim osobama. Kod takvih pružatelja usluga vrlo često se radi i o nekom obliku prijevare ulagatelja, ističu iz HANFA-e.

Martina Čizmić | 24.03.2022. / 11:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavila je upozorenje namijenjeno ulagateljima iz Hrvatske koj žele koristiti internetske platforme za trgovanje ugovorima za razlike (CFD-ovima) trgovanja na Forex tržištu te trgovanja drugim financijskim instrumentima i proizvodima.

Kako ističu iz HANFA-e, upozorenje se prije svega odnosi na internetske stranice platforme tradevtech.com i eenmarket.group. Navode kako je TradeVtech stranica kojom upravlja društvo UMedia LLC. Na internetskim stranicama platforme eenmarket.group navodi se kako je Eenmarket.group pružatelj online trgovinske platforme kojom upravlja društvo Bodacious Consulting LLC, registrirano pod brojem 1341 LLC 2021.

Slika nije dostupna HANFA upozorava: Društvenim mrežama šire se oglasi koji promoviraju ulaganje u kinesku kriptovalutu, a sve upućuje na to da se radi o prevari

Oba društva registrirana su na istoj adresi: First Floor, First St Vincent Bank Ltd Building, James Street Kingstown, Saint Vincent and the Grenadines.

Navedene internetske platforme i društva koja njima upravljaju nemaju odobrenje za pružanje investicijskih/brokerskih usluga na području Republike Hrvatske.

Hanfa stoga poziva ulagatelje s područja Republike Hrvatske da ne trguju putem navedenih platformi i da ne prihvaćaju ponude za trgovanje njihovih prodajnih predstavnika.

Hanfa nije nadležna za nadzor zakonitosti njihova poslovanja niti može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji poslovni odnos uspostavljaju s takvim osobama. Kod takvih pružatelja usluga vrlo često se radi i o nekom obliku prijevare ulagatelja, ističu iz HANFA-e.

Slika nije dostupna HANFA upozorava: Ne nasjedajte na e-mailove o velikoj zaradi poznatih osoba, to je prevara!

Napominjemo da su na internetu dostupne razne stranice preko kojih postoji mogućnost provjere je li kod neke platforme za trgovanje i društva koje upravlja tom platformom riječ o prevari ili ne. Hanfa ne može potvrditi vjerodostojnost takvih stranica ni garantirati za točnost informacija koje se na njima nude, no potencijalni ulagatelji mogu uzeti u obzir i te informacije kod donošenja odluke o eventualnom početku trgovanja preko tih platformi, dodaju.

Podsjećaju i kako su Registar društava koja imaju odobrenje Hanfe za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, registar vezanih zastupnika te popis notificiranih pružatelja financijskih usluga iz drugih država članica Europske unije za izravno pružanje usluga na području Republike Hrvatske dostupni  na internetskim stranicama Hanfe.

Hanfa ovim putem još jednom poziva ulagatelje da prije stupanja u poslovni odnos s bilo kojim investicijskim društvom provjere ima li ono potrebne licence i je li se notificiralo za pružanje investicijskih usluga na području Republike Hrvatske.

Slika nije dostupna Hanfa upozorava na lažne članke: Ne nasjedajte na "iskustva" klijenata koji su se obogatili online trgovanjem

Također pozivaju ulagatelje da u svrhu zaštite svojih interesa pročitaju brošuru koju je objavila Hanfa, a u kojoj se detaljno objašnjava na što treba obratiti pozornost prije početka i prilikom online trgovanja financijskim instrumentima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti