Hanfina anketa otkrila zanimljiv podatak: Kriptovalute su zaintrigirale Hrvate, no veće iznose ulažu samo iskusni igrači na tržištu

Zanimljiva anketa pokazala je kako tek pet posto ispitanih eksplicitno smatra da im je ulaganje u kriptovalute odnosno kriptoimovinu previše riskantno.

Martina Čizmić | 04.10.2021. / 14:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ulaganje u kriptovalute u Hrvatskoj je sve popularnije. I dok su neki rano prepoznali potencijal i malim ulogom puno zaradili, drugi su nasjeli na brojne prijevare i izgubili sav novac.

Kako se ovog tjedna obilježava Svjetski tjedan ulagatelja, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) provela je zanimljivu online anketu u vezi s ulaganjem hrvatskih građana u kriptovalute. Kako ističu, budući da samo putem hrvatskih kriptomjenjačnica prometi u 2021. premašuju 1,2 milijarde kuna željeli su vidjeti koliko je građana trgovalo kriptovalutama i kakva su njihova iskustva.

Nikola Škorić - 6 Razbijamo mitove: 8 tvrdnji koje otkrivaju pravo lice kriptovaluta  

Slika nije dostupna Veliki pad vrijednosti kriptovaluta: Je li ovo razlog zašto su potonuli bitcoin i ether?

Rezultati su pokazali da je značajan broj ispitanih, njih 62,8 posto, do sada već trgovalo kriptovalutama, a njih još 13,1 posto to planira. Radi se uglavnom o ulagačima, njih 78,7 posto, koji imaju prethodnog iskustva u ulaganjima na financijskom tržištu, upoznati su s rizicima takvih ulaganja i činjenicom da ona nisu regulirana (76,2 posto ispitanika) te ih u Hanfi nazivaju „kripto znatiželjnicima“. 

Od ukupno 320 ispitanika u anketi koja je provedena putem interneta tijekom rujna 2021., njih 54,5 posto smatra da treba ulagati u kriptovalute jer one donose veliku dobit. Njih 40,4 posto dvoji te smatraju da bi možda trebalo ulagati, ali da su takva ulaganja vrlo rizična. Tek se pet posto ispitanih eksplicitno izjasnilo da im je takvo ulaganje previše riskantno.

Riječ je o ispitanicima koji smatraju da su dobro upoznati s temom kriptovaluta, njih 84 posto, dok je njih 14,7 posto čulo za kriptovalute ali nije detaljno upoznato s tom problematikom. Tek se 1,3 posto ispitanika izjasnilo da mi je ta tema u potpunosti nepoznata.

Slika nije dostupna Policija upozorava na novu vrstu prijevare, žena ostala bez milijunskog iznosa: "Budite sumnjičavi..."

Elon Musk Musk o novoj kineskoj zabrani kriptovaluta: "Kripto je usmjeren prema smanjenju moći centralizirane vlasti, a njima se to ne sviđa"

Zbog sve većeg interesa za ulaganja na kriptotržišta, a i rast oglašavanja o takvim ulaganjima, Hanfa će u listopadu pojačati svoje edukativne aktivnosti. Važnost edukacija je sve važnija budući da su kriptovalute izrazito volatilne i visoko rizične te kod njih, ali kao i kod ostale kriptoimovine kao što su korisnički i investicijski tokeni, trgovanje nije regulirano te, za razliku od ostalih navedenih vrsta ulaganja, ne postoji sustav zaštite malih ulagatelja. Kod trgovanja kriptovalutama moguća je nedovoljna dostupnost pouzdanih informacija, ali i manipulacija tržištem s obzirom na to da ne postoji pravna obveza transparentnosti tržišta, kao što je slučaj kod trgovanja reguliranim financijskim instrumentima, najavljuju iz Hanfe te dodaju kako će njihovi predstavnici održati serijal od nekoliko edukativnih on-line predavanja za građanstvo na kojima će se moći prisustvovati u potpunosti besplatno. Prvo predavanje bit će održano 15. listopada na temu kriptotržišta, a kako se prijaviti možete saznati na Hanfinim internetskim stranicama.

Također, u suradnji sa studentima Financijskog kluba Ekonomskog fakulteta iz Zagreba, 8. listopada 2021. s početkom u 11 sati bit će održana studentska on-line debata na temu ulaganja u kriptovalute. Tom će prilikom svoja mišljenja razmijeniti zagovornici ulaganja u tradicionalne financijske instrumente s onima koji se zalažu za ulaganje u kriptovalute. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti