Policija upozorava, građani ne slušaju: Želite li trgovati kriptovalutama, budite posebno oprezni i ne dijelite podatke o računima

Želite li ulagati u kriptovalute, dobro se informirajte i budite sumnjičavi prema svima koji nude brzu zaradu.

Martina Čizmić | 14.09.2021. / 11:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Policija sve češće izvještava o prijevarama vezanim uz trgovanje kriptovalutama u kojima su građani ostali bez više desetaka tisuća kuna. No, posljednji slučaj iz Dubrovačko-neretvanske županije najbolje ilustrira zašto je nužno biti posebno oprezan u takvim pothvatima. 

Naime, kako su izvijestili iz policije, zaprimili su prijavu 63-godišnjakinje s područja Dubrovačko-neretvanske županije koja je u prijavi navela da je krajem 2019. zaprimila telefonski poziv nepoznate osobe, koja se predstavila kao investicijski broker nudeći priliku za brzu zaradu ulaganjem u kriptovalute.

Nikola Škorić - 6 Razbijamo mitove: 8 tvrdnji koje otkrivaju pravo lice kriptovaluta

Oštećena mu je dozvolila pristup svojem računalu, nakon čega je on na njezino ime otvorio korisničke račune na raznim platformama, a da joj nije dao podatke o platformama i pristupnim šiframa. Potom joj je davao upute kako putem svoje banke izvršiti uplatu u korist otvorenih računa.

Uspio je navesti oštećenu na ukupno 38 transakcija, kojima je ona uplatama na platforme za trgovanje kriptovalutama uplatila višemilijunski novčani iznos, koji je počinitelj koristio za kupnju drugih kriptovaluta, koje prebacivao na druge digitalne novčanike kako bi sakrio tijek novca.

Slika nije dostupna Kako izbjeći prijevaru s kriptovalutama? Policija ima nekoliko jednostavnih savjeta

Policija istražuje cijeli slučaj, ali i upozorava građane. 

Želimo građane upozoriti da je samo ulaganje u kriptovalute rizično, tu postoji izgledna opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada.

Stoga budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.

Potrebno je biti sumnjičav prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama.

Tijekom komunikacije nikome ne bi smjeli dostavljati povjerljive osobne podatke, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, ni slati jednokratne zaporke aplikacija internetskog bankarstva ni druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija, upozoravaju iz policije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti