Kako izbjeći prijevaru s kriptovalutama? Policija ima nekoliko jednostavnih savjeta

Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekome date ili uložite novac, ističu iz policije.

Martina Čizmić | 09.09.2021. / 09:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve više građana ulazi na tržište kriptovaluta, no nemaju dovoljno znanja ni informacija o tome kako to napraviti na siguran način. Zbog toga su učestale prijevare u kojima građani ostaju bez tisuća kuna i kriptovaluta. 

Kako bi izbjegli da se takav scenarij ponovi, policija upozorava građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Napominju da, osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da će naići na počinitelje koji će ih pokušati prevariti ili će postati žrtve hakerskog napada.

Slika nije dostupna Prijevara teška više milijuna kuna: Presreo službene mailove dviju tvrki i uplate preusmjerio na vlastiti bankovni račun

Slika nije dostupna Muškarac iz Gospića povjerovao u povoljni kredit lažnog bankara s Facebooka pa ostao bez novaca

Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac, ističu iz policije.

Savjetuju građanima da, kako bi izbjegli takve prijevare, prije svega budu sumnjičavi prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o namjerama prijevare.

Tijekom komunikacije nikome se ne bi smjeli dostavljati povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, kao ni slati jednokratne zaporke aplikacija internetskog bankarstva ni druge podatke za autorizaciju bankovnih transakcija.

Mate Rimac Rimac upozorio na prijevaru oko IPO Rimac Automobila koja se pojavila: Čuvajte se prevaranata

Slika nije dostupna Policija ponovno upozorava na internetske prijevare: Budite oprezni i ne nasjedajte na povoljne i primamljive oglase

Što građani mogu učiniti? Iz policije nude nekoliko savjeta:

- Uvijek tražite financijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva.

- Odbijte nenajavljene pozive o mogućnostima ulaganja.

- Budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit.

- Čuvajte se budućih prijevara. Ako ste jednom uložili u prijevaru, prevaranti će vas vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima.

- Obratite se policiji ako vam je nešto sumnjivo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti