Hardverska tipkovnica i Android: Može li ovaj telefon spasiti BlackBerry?

Na YouTubeu pojavio se video u kojem je prikazan nadolazeći novi model BlackBerryja koji ima hardversku tipkovnicu i pokreće ga Android

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.09.2015. / 09:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada su tržištem pametnih telefona počeli dominirati Androidi i Appleov iPhone, bilo je jasno da dotadašnje velike mobilne kompanije, poput Research In Motiona (današnjeg BlackBerryja) i Nokije moraju uvesti velike promjene kako bi nastavili konkurirati na tržištu na kojem su korisnicima telefone s hardverskim tipkovnicama zamijenili modeli s ekranima osjetljivim na dodir. No, oni nisu bili spremni na takve promjene, odnosno njihovi prvi modeli s ekranima osjetljivim na dodir nisu privukli previše korisnika tako da su obje kompanije tijekom sljedećih godina upale u veliku krizu. Nokiju je na kraju kupio Microsoft, a BlackBerry je danas gotovo nebitan na mobilnom tržištu. Ovim tržištem veliku većinu drže mobilni uređaji koji rade na operativnom sustav Android, a čini se kako će i BlackBerry pokušati vratiti dio stare slave uz pomoć Googleovog Androida.

Internetom već neko vrijeme kruže glasine o njihovom prvom telefonu koji rade na ovom OS-u, ranije su objavljene i fotografije ovog uređaja, a sada je na YouTubeu objavljen i videozapis na kojem možemo vidjeti ovaj uređaj 'u akciji'. BlackBerry Venice korisnike će, osim s Androidom, pokušati privući i (kliznom) hardverskom tipkovnicom koja je osjetljiva na dodir tako da se može koristiti i kao touchpad i npr. skrolati internetskim stranicama i dokumentima bez dodirivanja ekrana. Zahvaljujući odličnoj QWERTY tipkovnici i brojnim aplikacijama za Android, na Venture Beatu vjeruju kako ovaj telefon ima veliki potencijal i mogao bi pomoći (djelomičnom) opravku ove kompanije. Prema dosadašnjim informacijama BlackBerry Venice trebao bi imati veliki ekran dijagonale 5,4 inča rezolucije 2,560x1,440 piksela, radit će na Qualcommovu Snapdragon 808 procesoru te će imati 3GB RAM-a, kameru rezolucije 18MP te utor za microSD memorijske kartice. Očekuje se kako će BlackBerry ovaj telefon službeno predstaviti tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, a njegova cijena još nije poznata. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti