Iako je ranije bilo najavljivano kako će Hewlett Packard otpustiti oko 10.000 do 15.000 zaposlenika, službeno je objavljeno kako je taj broj znatno veći odnosno čak 27.000.

Hewlett Packard trenutno zapošljava 349.600 radnika, no taj broj će se poprilično smanjiti do kraja 2014., prenosi Bloomberg.

Masovni otkazi dio su restrukturiranja kompanije koja se teško nosi sa velikim zahtjevima smartphonea i tableta koji im oduzimaju sve veći dio PC tržišta. Nova izvršna direktorica Meg Whitman istaknula je kako kompanija treba više ulaganja u sektor za razvoj i istraživanje na koji trenutno odlazi oko 3.25 milijardi dolara godišnje.

Meg kaže kako je veće izdvajanje za razvoj potrebno kako bi se na tržište plasirali novi proizvodi, a kako stoji u priopćenju, uskoro bi mogli vidjeti nove cloud servise, proizvode za sigurnost i pohranu podataka, aplikacije za upravljanje, itd.

Očito je kako je HP u financijskim problemima, no niti Dell nije daleko, pa je tako kompanija nedavno objavila razočaravajuću prodaju posljednje tromjesečje. HP se planira više posvetiti konkuriranju IT kompanijama kao što je IBM.

Što se pak tiče njihovog tableta, HP je prvo htio zaustaviti prodaju TouchPada, pa su kasnije ponudili licenciranje WebOS-a, da bi na kraju ponudili open-source zajednici da razvija ovu platformu. No unatoč tome što je Leo Apotheker - prijašnji izvršni direktor - htio da kompanija izađe iz tržišta osobnih računala, nova direktorica Meg Whitman nekoliko mjeseci kasnije demantirala je tu odluku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju