HMD Global kreće u osvajanje tržišta: Nakon Nokije, najavili razvijanje vlastitog branda pametnih telefona

Novi HMD-ovi uređaji trebali bi biti "inovativni" i trajati dulje od prosječnog telefona.

Martina Čizmić | 13.09.2023. / 08:41

HMD Global (Foto: HMD Global)

Kad je 2016. godine HMD Global osigurao desetogodišnju licencu za kultni brand mobilnih telefona Nokia, rijetki su vjerovali da će se to isplatiti.

No, od tad je HMD Global na tržište lansirao cijeli niz novih, ali i novih verzija kultnih Nokijinih modela i ponovno učinio Nokiu prepoznatljivim imenom.

Sad kad je period licence pri kraju, čini se, odlučili su napraviti novi iskorak. Suosnivač i predsjednik HMD Globala, Jean-Francois Baril, najavio je da će ta tvrtka pokrenuti vlastitu marku pametnih telefona i to s novim partnerom.

Kako je napisao na LinkedIn-u, razvijaju originalni HMD brand, a potrošači mogu očekivati novi portfelj HMD-ovih mobilnih telefona, ali i nove Nokijine telefone.

Nokia Shadow Nokia ima novi pametni telefon koji možete popraviti sami kod kuće

Bilo je to sjajno putovanje kao 'HMD – dom Nokia telefona' – ekskluzivna pozicija koju držimo zadnjih šest godina. Sada smo najbrže rastući proizvođač 5G pametnih telefona iz godine u godinu, vodeći u održivosti s našim popravljivim uređajima i najbolji izbor za digitalnu detoksikaciju. Sada smo spremni za sljedeći korak na našem putu - da samostalno uđemo na tržište kao snaga koja će stvoriti novi svijet za telekomunikacije usmjeren na potrebe potrošača, napisao je Baril. Svatko od nas u HMD-u uzbuđen je zbog naše budućnosti dizajniranja inovativnih proizvoda koji traju, smanjujući elektronički otpad, pomažući ljudima da zadrže svoje mobilne uređaje za dulje i pozitivno utječu na planet, dodao je.

Kako je pojasnio u odgovorima ispod objave, za sad će Nokia i HMD-ov brand paralelno postojati na tržištu, a kad bi mogli očekivati nove HMD-ove telefone, još nije poznato. Napisao je tek - uskoro.

S obzirom na žestoku utrku na tržišu pametnih telefona, bit će zanimljivo što to HMD može ponuditi i čime može privući kupce. Ako je suditi po njegovoj najavi, budući HMD-ovi uređaji mogli bi biti slični nizozemskom Fairphoneu, koji korisnicima za otprilike 700 eura daje telefon koji mogu sami popraviti kod kuće, bez puno tehničkog znanja i koristeći samo običan odvijač.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti