Hoće li Apple zbog pada potražnje predstaviti iPhone cijene oko 250 dolara?

Poznati novinari i analitičar razmišlja o potencijalnim potezima Applea u slučaju da se nastavi pad prodaje iPhonea.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.04.2024. / 13:40

iPhone (Foto: Afp)

Nakon odlične prošle godine za Apple na tržištu pametnih telefona, 2024. donosi velike izazove te pad potražnje za njihovim pametnim telefonima. Taj će pad biti naročito izražen na kineskom tržištu, koje je jedno od najvažnijih na svijetu za Apple. Dok je globalno tržište pametnih telefona na početku ove godine u plusu, Apple je u prvom tromjesečju prodao manje telefona nego u istom razdoblju prošle godine, a i očekivanja analitičara za cijelu godinu nisu optimistična. To se pogotovo odnosi upravo na kinesko tržište na kojem se očekuje rast domaćih brendova i pad prodaje Appleovih telefona.

iPhone Otkriveni najveći noviteti nadolazećeg modela najjeftinijeg iPhonea

Dok u Appleu razmišljaju o potezima koje bi trebali poduzeti kako bi spasili situaciju, jedan od najpoznatijih novinara i analitičara koji godinama prati ovu tvrtku ima zanimljivu ideju. Ako žele povećati prodaju i svoj udio na tržištu, Mark Gurman smatra kako bi Apple trebao predstaviti jeftiniji model iPhonea. Pritom ne misli na modele iz serije SE jer tvrtka već priprema četvrtu generaciju takvog uređaja, već uređaj koji će biti jeftiniji i od tog telefona.

Gurman tako spominje iPhone s plastičnim kućištem i LCD ekranom čija bi cijena trebala iznositi samo oko - 250 dolara. Takav bi model privukao puno veći broj korisnika u Appleov ekosustav, uključujući i brojne nove korisnike na tržištima u razvoju, a jednom kada se oni naviknu na iPhone i sve što Apple nudi, kao sljedeći model mogli bi kupiti neki od skupljih Appleovih telefona.

Treba naglasiti, dakle, da ovdje nije riječ o nekakvim glasinama iz Applea, već samo o razmišljanju osobe koja je jako dobro upoznata sa situacijom u kompaniji i njenim poslovanjem. Prema svemu što znamo o Appleu, teško je da će se Cook i ekipa odlučiti na tako nešto jer je njihova filozofija okrenuta premium uređajima i visokoj profitnoj marži, što svakako ne bi mogli postići s telefonom spomenute cijene.

Ipak, kako se tržište mijenja, a mijenjaju se i navike korisnike, nikada ne treba isključiti mogućnost da bi i Apple mogao promijeniti ili prilagoditi svoj poslovni model s kojim bi profit po prodanom uređaju bio manji, ali bi zato prodali više uređaja. Povećana prodaja hardvera odrazila bi se i na povećanje prihoda u drugim kategorijama jer bi sigurno porasla potražnja i prodaja aplikacija za iOS, kao i broj pretplata na njihove servise za videoigre, video i glazbu.

Tim Cook Otkriveno koje sve novitete Apple priprema tijekom sljedeće tri godine

Sve je to, dakle, trenutačno na razini teoretiziranja i treba vidjeti kako će se situacija na ovom tržištu kretati i dalje i hoće li se Apple, pod pritiskom konkurencija i potencijalnog daljnjeg pada prodaje, odlučiti na jedan takav, sve do nedavno nezamisliv potez, predstavljanja jeftine verzije iPhonea.

Izvor: Phone Arena
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti