Otkriveni najveći noviteti nadolazećeg modela najjeftinijeg iPhonea

Najvažniji novitet, zbog kojeg bi mnogi ljubitelji Applea mogli razmisliti o kupovini ovog uređaja, jest veći ekran.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.04.2024. / 10:29

iPhone (Foto: Afp)

Iako se jedno vrijeme činilo kako je Apple odustao od razvoja svog najjeftinijeg modela iPhonea, posljednje glasine koje kruže mrežom govore da više nije pitanje hoće li kompanija predstaviti novi model iz serije SE, već je jedino pitanje kada će ga predstaviti. Posljednja generacija ovog uređaja pojavila se u prodaji prije više od 2 godine, a usprkos odličnom hardveru i nižoj cijeni od ostalih telefona ove kompanije, dizajn ovog uređaja pripada sredini prošlog desetljeća te je jasno da su promjene nužne.

Apple iPhone 15 sa USB-C kabelom iPhone postaje pravi fotoaparat: Objavljene nove informacije o nadolazećem modelu Appleova smartphonea

Zahvaljujući posljednjim informacijama koje su se pojavile na platformi X, otkriveno je manje-više sve što Apple priprema, a ako su sve te informacije točne, četvrta generacija modela SE mogla bi privući veći broj ljubitelja Applea koji traže cjenovno pristupačniji iPhone.

Prva i mnogima vjerojatno najvažnija promjena odnosi se na ekran. Njegova će dijagonala sada biti veća i u skladu s konkurentskim modelima na tržištu (6,1 inča), nestat će veliki rubovi oko ekrana te će se zaslon protezati od ruba do ruba, a to više neće biti LCD, već OLED ekran. Iako bi bilo idealno da iPhone SE 4 ima veću frekvenciju osvježavanja ekrana, ona bi trebala iznositi, za današnje standarde, skromnih 60Hz.

Dok su promjene oko ekrana velike, Apple jednu stvar na ovom telefonu neće promijeniti, a to je samo jedna kamera sa stražnje strane. Za većinu korisnika i to će biti dovoljno te možemo očekivati kameru velike kvalitete, ali i brojne AI opcije koje će dodatno poboljšati kvalitetu snimaka, omogućiti snimanje portretnih fotografija i slično, a spominje se i 1080p cinematic mod.

Stari telefoni, ilustracija Imate li neki od ovih Appleovih telefona, vrijeme je za promjenu

Nova generacija ovog telefona imat će, naravno, i novi i snažniji hardver. Tako bi ga trebao pokretati A16 Bionic čipset, a spominje se i 6GB RAM-a, što je povećanje u odnosu na 4GB RAM-a na aktualnom modelu. U prodaji bi se trebale pojaviti dvije verzije ovog telefona, jedna sa 128GB memorije za pohranu (što je povećanje u odnosu na 64GB na iPhoneu SE3), dok će drugi model imati 512GB prostora za pohranu.

Što se cijene tiče, aktualni modeli stoje od 429 do 579 dolara, a slične se cifre očekuju i za nadolazeću generaciju ovog uređaja, no ne bi se trebali iznenaditi ako cijena ipak poraste.

Izvor: Tom's Guide

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti