iPhone postaje pravi fotoaparat: Objavljene nove informacije o nadolazećem modelu Appleova smartphonea

Apple bi novu generaciju svojih telefona trebao predstaviti na konferenciji u rujnu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.04.2024. / 13:49

Apple iPhone 15 sa USB-C kabelom (Foto: Apple)

Ostalo je još manje od pola godine do predstavljanja nove generacije iPhonea. Mrežom već duže vremena kruže informacije o opcijama koje bi četiri nova uređaja mogla imati, a prošli tjedan objavljene su i fotografije maketa modela iPhone 16 i 16 Pro koje pokazuju neke od većih promjena vezanih uz dizajn koje očekujemo na novoj generaciji Appleovih telefona.

Stari telefoni, ilustracija Imate li neki od ovih Appleovih telefona, vrijeme je za promjenu

Prva promjena odnosi se na veličinu. Naime, posljednji modeli iPhone iz obične i Pro serije imali su ekrane iste dijagonale - 6,1 inč, odnosno 6,7 inča za modele Plus i Max. Od nadolazeće generacije to bi se trebalo promijeniti te će Pro modeli, kako možemo vidjeti ne fotografijama, imati malo veće ekrane.

Dok će iPhone 16 i 16 Plus zadržati ekrane spomenutih dijagonala, model Pro sada bi trebao imati 6,3-inčni ekran, dok bi Pro Max trebao imati ekran dijagonale skoro 7 inča (6,9 inča).

Dobra vijest za sve koji namjeravaju kupiti obične, a ne Pro modele ovih telefona jest da bi iPhone 16 i 16 Plus trebali dobiti opciju koja je na aktualnoj generaciji bila rezervirana samo za Pro modele, a to je akcijska tipka. Dakle, sva četiri telefona nadolazeće generacije imat će tipku koju je moguće programirati za određene akcije, ovisno o željama i potrebama korisnika. No niti to nije sve što se tiče novih tipki.

Naime, prema ranijim glasinama, ali i ovim maketama, svi modeli iPhonea 16 trebali bi s desne strane imati još jednu tipku za fotografiranje. Ta Capture tipka bit će mehanička, dakle, korisnici će je moći pritisnuti za fotografiranje i snimanje videozapisa, ali imat će i kapacitivnu površinu. To znači da će korisnici kada prijeđu tipkom preko te tipke moći zumirati fotografije ili video prije i tijekom snimanja. S obzirom na to da Apple svake godine unaprijedi i hardver te kamere na svojim telefonima, nova generacija iPhonea s ovom tipkom postat će poput (profesionalne) kamere za snimanje i fotografiranje.

iPhone iPhone će napokon dobiti opciju koju Androidi imaju već 15 godina

Do predstavljanja iPhonea 16, dakle, ostalo je još oko pet mjeseci i nema sumnje kako će se tijekom tog razdoblja pojaviti nove glasine i informacije oko noviteta koje kompanija priprema za svoje telefone. Ono što je već sada jasno je da Apple ove godine sigurno neće predstaviti savitljivi model iPhonea te će ljubitelji kompanije na tako nešto morati pričekati još najmanje nekoliko godina.

Izvor: Mashable
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti