Hoće li automobili postati jeftiniji zahvaljujući 3D printerima?

Korištenjem ove tehnologije ostvarit će se velike uštede na alatima koji se koriste, na količini materijala, broju dobavljača te na logističkim troškovima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.05.2018. / 15:40

Chevrolet Bolt EV (Foto: AFP) (Foto: Afp)

General Motors ima veliki plan koji bi mogao promijeniti cijelo tržište električnih automobila i zahvaljujući kojem bi proizvodnja električnih vozila mogla biti jeftinija, a sama vozila lakša, odnosno učinkovitija, pa bi se time povećao njihov doseg, što je jedan od najvećih problema takvih automobila.

Naime, u suradnji s Autodeskom u budućnosti planiraju printati dijelove za automobile 3D printerima, a dosadašnja testiranja i printanje dijelova pokazala su kako bi ovakav način proizvodnje zaista mogao donijeti revoluciju na tržište.

GM je tako nedavno prikazao nosač sjedala napravljen od nehrđajućeg čelika za automobil koji su razvili korištenjem Autodeskove tehnologije (koja koristi cloud računalstvo i umjetnu inteligenciju) – trenutnom tehnologijom za takav je dio potrebno osam komponenti i nekoliko različitih dobavljača, dok se printanjem napravi samo jedan dio koji je 40 posto lakši i 20 posto čvršći.

Već za jednu godinu ili malo više vremena ovakvi 3D printeri počet će se koristiti u proizvodnji, smatra Kevin Quinn iz General Motorsa te vjeruje kako će se za pet godina, kako tehnologija bude napredovala, proizvoditi tisuće ili deseci tisuća dijelova za automobile putem 3D printera.

Korištenjem ove tehnologije ostvarit će se velike uštede na alatima koji se koriste, na količini materijala, broju dobavljača te na logističkim troškovima tako da bi, nadajmo se, zahvaljujući 3D printerima i cijena električnih vozila u kojima će se koristiti ovakvi dijelovi mogla biti još niža.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti