Hoće li opet krenuti ludnica i bogaćenje? Na ovom tržištu u posljednje vrijeme vlada zatišje

Neki su se obogatili, a mnogi su završili u velikim minusima i pitanje je kako će se situacija na ovom tržištu kretati u budućnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.08.2023. / 15:17

Burza (Foto: Getty Images)

U vrijeme kada je vrijednost bitcoina rasla prema 70 tisuća dolara, a rasla je i vrijednost brojnih drugih manje ili više poznatih kriptovaluta, mnogi su svoj novac, uključujući i ušteđevine ulagali u kripto. Neki su na to gledali kao na nekakvu dugoročnu investiciju, no mnogi su se ipak vodili principom brze zarade, računajući na volatilnost bitcoina i drugih valuta.

Slika nije dostupna Budućnost novca je digitalna, ali ne pripada kriptovalutama

No od tada bitcoin je zaronio u dugoročni minus i u posljednje vrijeme ustabilio se ispod 30 tisuća dolara, a slična je stvar i s brojnim drugim kriptovaluta. Nakon svega što se dogodilo investitori su postali oprezniji, što se najbolje može vidjeti po obujmu transakcija na tržištu kripta. A taj obujam, prema Coinbaseu, u drugom kvartalu ove godine smanjen je za čak 70 posto kada se usporedi s drugim tromjesečjem prošle godine. Razloga za to je više. Prvo, tržišna vrijednost cijelog tržišta u velikom je minusu - dok je ono početkom travnja iznosilo više od 2,2 bilijuna dolara, početkom ove godina ta je vrijednost pala ispod bilijun dolara.

Drugi razlog odnosi se na manju volatilnost. Upravo je to bila jedna od glavnih karakteristika kripta zahvaljujući kojoj su mnogi u kratko vrijeme zaradili veliki novac, iako su isto tako kada je krenuo brzi pad vrijednosti i izgubili velike cifre. S obzirom na to da u posljednje vrijeme više nema tako naglih i velikih skokova vrijednosti, nema niti mogućnosti brze zarade, koja je mnogima bila glavna motivacija prilikom kupovine bitcoina i drugih kriptovaluta. Naravno, na potražnju na ovom tržištu utjecala je i situacija s krahom TerraUSD-a i Lune, nakon čega je izbrisana milijarda dolara vrijednosti ovog tržišta, a daljni pad uslijedio je nakon problema s burzom FTX.

Kako podsjećaju na TechSpotu, poznati investitor i milijarder Chamath Palihapitiya, koji je ranije govorio kako bi vrijednost bitcoina mogla doseći 200 tisuća dolara, nedavno je rekao kako je kriptotržište, barem u SAD-u, mrtvo. Također, sve je više slučajeva u kojem su rudari kriptovaluta svoje resurse, odnosno farme računala počeli koristiti za treniranje umjetne inteligencije te su odustali od kripta.

Chamath Palihapitiya Dok neki najavljuju novi rast bitcoina, poznati investitor tvrdi: "Kriptotržište je mrtvo u SAD-u"

Još je lošija situacija i nezamjenjivim tokenima čiji su najbolji dani, barem se tako sada čini, prošli. Na ovom je tržištu zabilježen veliki rast u isto vrijeme kada su rasle cijene kriptovaluta i mnogi su htjeli iskoristiti njihovu popularnost za brzo bogaćenje. Dok su se na početku i na ovom tržištu zaista okretale velike cifre, naknadno je uslijedio krah. Npr. NFT iz Bored App Yacht Cluba koji je Justin Bieber platio 1,3 milijuna dolara danas vrijedi manje od 60 tisuća dolara, dok se vrijednost prvog tvita koji je Jack Dorsey kao NFT prodao za 2,9 milijuna dolara, kreće između nekoliko stotina dolara do 2 tisuće dolara.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti