Hoće li pametni telefoni postati - nepotrebni?

Može li se dogoditi da u idućih nekoliko desetljeća pametni telefoni prepuste mjesto virtualnoj stvarnosti?

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 13.04.2017. / 06:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pametni telefoni su danas na mjestu koje, realno, mnogi nisu mogli ni zamisliti prije dvadesetak godina, kada se počela događati ekspanzija mobitela. Već tada, sredinom devedesetih, barem kada govorimo o našim krajevima, bili smo van sebe od sreće i entuzijazma kada smo uplovili u čaroban svijet mobitela; Nokia, Sony Ericsson, Motorola i ostali top brandovi tada su nam ponudili mogućnost da budemo dostupni gotovo u svakom trenutku. I naravno da smo bili oduševljeni novom, čudesnom tehnologijom, a da nismo niti pomislili kako je to samo početak fantastičnog putovanja kojem ćemo svjedočiti u idućim desetljećima.

Danas su pametni telefoni ne samo zamjena za računala ili prijenosnike, nego uređaji zahvaljujući kojima smo postali produktivniji, zahvaljujući kojima doista možemo komunicirati sa svakim, u svakom trenutku. Uostalom, sama činjenica da je Android postao najkorišteniji operativni sustav na svijetu je dokaz moći smartphone uređaja.

Kao što nam se tada činilo nemoguće da ćemo u pokretu moći odrađivati sve što je vezano uz komunikaciju, tako nam se sada čini nemoguće da bi u narednim godinama ili desetljećima pametni telefoni mogli - izumrijeti. Možda vam ovakva konstatacija zvuči pretenciozno, suludo ili glupo, ali pročitavši ovaj odličan tekst takav scenarij je sve samo ne nemoguć. Vremena su “luda”, a budućnost bi mogla biti još luđa, virtualna stvarnost je gotovo svuda oko nas; Microsoft, Amazon, Google, Facebook i svi ostali divovskim koracima grabe prema novom standardu u kojem ćemo živjeti na tankoj granici virtualnog i stvarnog. S vrlo realnom tendencijom da virtualno zapravo “proguta” stvarno. Siri, Alexa, Bixby, Cortana, Googleov asistent, svi nam oni nude na pladnju pregršt informacija i sve što moramo učiniti jest postaviti pitanje. Naravno, svi navedeni produkti umjetne inteligencije nastali su zbog potrebe smartphone uređaja, no to nikako ne znači da su ovisni o njima ili da mogu opstati samo zahvaljujući njima. Jer, tu su pametni satovi, automobili, kućanski aparati, kuće… I upravo ta sinergija pametnog svijeta mogla bi kao posljedicu imati odumiranje pametnih telefona.

Komunicirati, dakle, možemo na razne načine, više nije nužno da imamo pametni telefon, iako je činjenica da se ti uređaji koriste kao esencija mnogih oblika virutalne stvarnosti i umjetne inteligencije. A opet, ponavljamo, nema uzročno posljedične veze između smartphone uređaja i komunikacije kao takve, poglavito ne u mjeri ili obliku kako je to izgledalo prije samo nekoliko godina. Realno, što nam novo, ali doista novo i revolucionarno nude najnoviji modeli pametnih telefona?

Kao što je nedavno predstavljen Samsung Galaxy S8? Da ne bi bilo zabune, riječ je o fantastičnom uređaju predivnog dizajna, moćnih karakteristika i impresivne konstrukcije, vjerojatno najljepšem smartphoneu današnjice. Tu nema nikakvih dvojbi, ali je li Samsung Galaxy S8 donio nešto doista revolucionarno? Ne, nije, jer realno niti ne može, osim ako netko ne smatra kako je nativni Samsungov virtualni asistent Bixby revolucionaran… Ista stvar čeka i novi model iPhonea koji će se tako željno iščekivati ove jeseni, ne sumnjamo da će Apple napraviti sve što je u njegovoj moći da “zaustavi zemlju” na desetu obljetnicu prvog iPhone uređaja, ali teško je, zapravo nemoguće očekivati da će se dogoditi nešto neočekivano vezano uz sam iOS ili mogućnosti smartphonea. Zašto? Zato jer je sve već “rođeno”…

Upravo u ovom dijelu leži potencijalna opasnost za pametne telefone, koji su dosegnuli gornju granicu sebe samih u svjetlu mogućnosti i funkcija. Sve ostalo ide u pravcu novih modela komunikacije i vritualne stvarnosti, manjih, integriranih (ne mislimo samo na mikročipove ispod kože, ali..) uređaja koji mogu sve što i pametni telefoni ali nisu, koliko god to stupidno zvučalo, preveliki nego su praktički ili su neizostavni dio nekog od pametnih uređaja (automobila, kuća, nastavite niz…) koje već koristimo. Ne sumnjamo kako ima dovoljno onih koji će cijelu ovu priču proglasiti konačnom glupošću, što je više nego legitimno, posebno u “nerazvijenijim krajevima”. Samo, ponekad i najgluplje priče s vremenom utrče u realnost, futurističke najave i naklapanja vrlo često postanu “običan dan u uredu”, a da toga nismo niti svjesni. Ne, nećemo decidirano tvrditi da će tako biti i s ovom pričom o potencijalnoj smrti pametnih telefona, ali da je moguće - moguće je.

Anketa

Hoće li pametni telefoni postati nepotrebni?

  • 353 glasova
  • 299 glasova
glasova:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti