Hoće li roboti zaista zamijeniti ljude? Iz Amazona poručuju kako je to običan mit

Amazon je u svojim skladištima uposlio više vrsta robota, a iz ove tvrtke kažu da oni neće zamijeniti ljude, već će im olakšati posao.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.04.2024. / 08:45

Amazonov robot (Foto: Amazon)

Tijekom posljednjih pet godina Amazon je u svoje centre u Europi instalirao više od tisuću novih tehnologijea te su uložili više od 700 milijuna eura, dok je globalno broj robota i tehnoloških rješenja puno veći. Kao i uvijek kada je u pitanju masovna implementacija tehnologije, postavlja se pitanje kako će ona utjecati na zaposlenike, odnosno hoće li zbog nje doći do otkaza.

Robot Sara Sara govori arapski i pleše, no ovaj saudijski humanoidni robot ne smije pričati o seksu i politici

Ta je tema postala naročito aktualna nakon predstavljanja ChatGPT-a te su stručnjaci i analitičari najavili kako će AI utjecati na brojne poslove, dok bi mnogi mogli dobiti otkaze na svojim radnim mjestima. S druge strane, tvrdi se kako će AI poboljšati, odnosno olakšati trenutačne poslove te pokrenuti zapošljavanje u nekim drugim sektorima i zanimanjima.

O utjecaju robotike i tehnologije na otkaze prošli je tjedan za CNBC govorio jedan od direktora u Amazonu Stefano La Rovere. Amazon je jedan od predvodnika u korištenju robotike na radnom mjestu te su krajem prošle godine najavili dva nova robota koja će im pomoći u povećanju učinkovitosti u njihovim skladištima. Robot Sequoia je uređaj sličan Roombi napravljen za prepoznavanje i pohranjivanje zaliha te smanjenje vremena potrebnog za procesiranje narudžbi, dok je Digit humanoidni robot koji može podizati i nositi predmete slično kao i ljudi.

La Rovere je u kompaniji zadužen za odjel globalne robotike te smatra da ne samo da tehnologija poput napredne robotike i umjetne inteligencije neće zamijeniti ljude na njihovim radnim mjestima, već će dodatno poboljšati ljudske uloge.

Robot Figure AI-a OpenAI i Figure rade na projektu humanoidnog robota

Mit je da će tehnologija i roboti uzeti poslove, komentirao je La Rovere koji smatra da će nove tehnologije utjecati na stvaranje potpuno nove kategorije poslova. Samo tijekom posljednje godine, korištenjem takve tehnologije stvoreno je više od 700 kategorija poslova, komentirao je šef robotike u Amazonu. Roboti i tehnologija pomažu našim zaposlenicima… smanjujući hodanje i udaljenost između zadataka, eliminiranjem ponavljajućih pokreta i pomažući im u podizanju teških tereta, objasnio je samo neke od prednosti tehnologije u njihovim skladištima i centrima. Naglasio je da zbog toga zaposlenici imaju šansu naučiti nove vještine, steći nove kompetencije i mogućnosti koje će im omogućiti napredak u njihovim karijerama.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti