Hoće li se Musk odlučiti na još jedan radikalan potez i predstaviti smartphone koji će konkurirati Appleu i Googleu?

Musk trenutačno ne razmišlja o proizvodnji pametnog telefona, no ako Apple i Google izbace Twitter iz svojih trgovina aplikacija, mogao bi se odlučiti i na taj potez.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.11.2022. / 09:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na tržištu pametnih telefona više od desetljeća vlada duopol Applea i Googlea te pri kupovini smartphonea gotovo da i nemate neki izbor pored iPhonea i uređaja koje pokreće Android. U prošlosti je bilo pokušaja razbijanja tog duopola, no niti jedan se nije pokazao uspješnim, što i nije dobro za tržište jer, ako na njemu nema konkurencije, Google i Apple mogu nametati svoja pravila s kojima se mnogi ne slažu, no moraju ih prihvatiti.

Elon Musk Muskova vizija budućnosti uključuje izvanzemaljce, duboke tunele i raketni prijevoz

Takva je situacija s njihovim uzimanjem provizije od kupovine putem trgovina aplikacija. Za svaku kupovinu na App Storeu i Googleovom Play Storeu, kao i za sve transakcije unutar aplikacija plaća se provizija između 15 i 30 posto, što izaziva veliko nezadovoljstvo developera koji smatraju da Apple i Google iskorištavaju svoju dominantnu poziciju na tržištu kako bi nametali svoja pravila, zbog čega su protiv njih već podignute i tužbe.

Ako se pitate postoji li netko tko bi mogao ugroziti njihov duopol i napraviti alternativni smartphone koji će privući milijune, odgovor je, jasno - Elon Musk. Za čovjeka koji je bio više koraka ispred cijele automobilske industrije, koji šalje astronaute u svemir, kopa tunele kako bi smanjio prometne gužve te želi promijeniti tržište društvenih mreža, to bi bio samo još jedan u nizu izazova s kojim se suočava posljednjih godina i za kojeg, čini se, ništa nije nemoguće.

On trenutačno nema konkretne planove ulaska na mobilno tržište, no kako je napisao u komunikaciji putem Twittera, ako ne bude imao izbora, onda će se odlučiti na razvoj alternativnog telefona.

Slika nije dostupna Šef App Storea pobrisao svoj račun na Twitteru, ugledni novinar tvrdi da će popularnu mrežu uskoro izbaciti iz trgovina aplikacijama

Razlog za to povezan je upravo s Twitterom. Naime, Musk želi povećati prihode od pretplata na svojoj društvenoj mreži, ali problem je što bi, zbog pravila korištenja trgovina mobilnih aplikacija, 30 posto te zarade morao dati Appleu i Googleu. Ako bi zbog toga došlo do sukoba Muska s tim kompanijama i ako odluči zaobići njihova pravila, one bi mogle izbaciti Twitter iz svojih trgovina aplikacija.

U takvoj situaciji Musk bi se mogao odlučiti na radikalan potez i krenuti u razvoj alternativnog telefona.

Izvor: Tech Times
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti