Hoće li se uskoro ukinuti izvanredno stanje? WHO objavio novo priopćenje o koronavirusu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je priopćila da koronavirus i dalje predstavlja izvanrednu međunarodnu javnozdravstvenu krizu, što je najviši oblik upozorenja te agencije.

Hina | 30.01.2023. / 15:04

Koronavirus
Koronavirus (Foto: Getty Images)

Pandemija je vjerojatno u „prijelaznoj točki” koja i dalje zahtijeva pažljivo upravljanje kako bi se „ublažile potencijalne negativne posljedice”, piše WHO u svom priopćenju.

Prošle su tri godine otkako je ta agencija Ujedinjenih naroda proglasila covid-19 svjetskom zdravstvenom opasnošću. U pandemiji je umrlo više od 6,8 milijuna ljudi u svim dijelovima svijeta, a bolest je negativno utjecala na svjetsko gospodarstvo i funkcioniranje društava.

Testiranje na COVID-19, ilustracija WHO izdao nove preporuke za izolaciju osoba s koronavirusom, evo koje su novosti

Nova tehnologija, ilustracija Koronavirus možda je "zaustavio" svijet, ali je nevjerojatno ubrzao uvođenje ove tehnologije

Situacija se mijenja 2020. godine dolaskom cjepiva i terapija, piše Reuters. Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izrazio je nadu da će se izvanredno stanje ukinuti ove godine, posebice ako se na globalnoj razini poboljša pristup mjerama protiv zaraze.

Savjetnici stručnog odbora WHO-a za status pandemije u prosincu prošle godine rekli su da vjerojatno još nije trenutak za proglašenje njezinog kraja zbog neizvjesnosti oko vala zaraza u Kini koja je krajem 2022. ukinula svoje stroge 'zero covid' mjere.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti