Hoćemo li konačno saznati kako će se astronauti koji su zapeli u svemiru vratiti na Zemlju?

Prema posljednjim informacijama, ako se u NASA-i odluče na povratak putem SpaceX-ove letjelice, to bi se moglo dogoditi tek u veljači 2025. što bi osmodnevni boravak na ISS moglo pretvoriti u osmomjesečni.

Martina Čizmić | 23.08.2024. / 14:49

Boeingov Starliner na ISS-u (Foto: NASA)

NASA je objavila kako će 24. kolovoza priopćiti javnosti plan za povratak dvoje astronauta koji su "zapeli" na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) još od lipnja.

Podsjetimo, Butch Wilmore i Suni Williams trebali su na ISS boraviti tek tjedan dana, no zbog tehničkih problema s Boeingovom letjelicom Starliner, kojom su došli na ISS, bili su prisiljeni produljiti svoj boravak.

Boeingova kapsula Starliner na ISS-u NASA objavila kad bi se astronauti Starlinera mogli vratiti kući, ali ne i kako

U međuvremenu su se javile različite ideje o tome kako bi se astronauti mogli vratiti na Zemlju. Jedan od prijedloga je bio da se po njih pošalje SpaceX-ova letjelica, drugi pak da pokušaju povratak Starlinerom.

NASA je sad objavila kako će 24. kolovoza njihovi stručnjaci obaviti posljednji pregled podataka koje je Boeing prikupio tijekom testiranja i potom priopćiti službenu odluku o tome kako će se astronauti vratiti na Zemlju. Ono što neće priopćiti je kad bi se to moglo dogoditi.

Prema posljednjim informacijama, ako se u NASA-i odluče na povratak putem SpaceX-ove letjelice, to bi se moglo dogoditi tek u veljači 2025. što bi osmodnevni boravak na ISS moglo pretvoriti u osmomjesečni.

Ako se ipak odluče riskirati sa Starlinerom, to bi trebalo i označiti raniji povratak. Naime, Starliner nije bio predviđen za dugi boravak u svemiru i njegove baterije koje su potrebne za napajanje određenih sustava polako se prazne. Tu treba uračunati i problem s helijem koji i dalje polako ističe, a koji je nužan za hlađenje sustava.

Boeingov Starliner na ISS-u Novi problemi za NASA-u: Odvajanje Starlinera od ISS predstavlja rizik i za samu postaju?

U svakom slučaju, u NASA-i će voditi računa o sigurnosti astronauta i neće riskirati njihove živote, ako postoji alternativa. A što su odlučili, saznat ćemo već ovog vikenda.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti