Nakon skandala za skandalom vezanim uz Facebook i njihov odnos prema osobnim podacima korisnika, ova kompanija sada pokušava spasiti situaciju (koliko je to u ovom trenutku moguće), pa su najavili niz mjera kojima bi trebali spriječiti slične probleme u budućnosti. Među inim, krajem prošlog tjedna najavili su i kako će opcija koja je do sada bila dostupna samo Zuckerbergu i direktorima ove kompanije – mogućnost brisanja poruka u Messengeru, za nekoliko mjeseci biti dostupna svim korisnicima ove mreže.

No opcija koja sigurno neće biti dostupna korisnicima Facebooka – barem ne u bližoj budućnosti, a pitanje je hoće li ikada biti dostupna – jest mogućnost zabrane dijeljenja korisničkih podataka s oglašivačima.

Plaćeni proizvod

U nedavnom intervjuu za američke medije Sherly Sandberg, desna ruka Marka Zuckerberga u kompaniji, napomenula je kako Facebook ovisi o korisničkim podacima na temelju kojih im se prikazuju oglasi te takvu praksu ne namjerava mijenjati.

Facebook okreće milijarde dolara zahvaljujući oglasima koji se prikazuju korisnicima i temeljeni su na podacima s njihovih profila i aktivnosti na Fejsu i internetu – namjeravaju zadržati taj poslovni model jer ako podatke korisnika ne bi davali oglašivačima, onda bi to bio plaćeni proizvod.

Sandberg, dakle, nije spomenula kako u ovoj kompaniji razmišljaju o mogućnosti naplaćivanja Facebooka, no njezin komentar svakako je zanimljiv i možda je na ovaj način htjela testirati javnost i medije i vidjeti njihove komentare o potencijalnoj plaćenoj verziji te mreže.

Ako bi se jednom u budućnosti zaista odlučili na ovakav potez, to ne bi značio kraj dosadašnjeg Facebooka, već bi samo svim korisnicima dali još jednu novu mogućnost korištenja ove mreže, dok bi zadržali i trenutni model u kojem je njezino korištenje besplatno, ali se njihovi podaci iskorištavaju za oglašavanje.

Da bi na plaćenje Facebooka mnogi bili spremni, ako bi to značilo ukidanje oglasa pokazao je i Steve Wozniak, suosnivač Applea, koji je obrisao podatke sa svog Facebooka, ali i rekao kako bi ga nastavio koristiti pod određenim uvjetima.

Iznenadilo me kad samo vidio koliko oglašivačkih kategorija i koliko oglašivača sam morao izbrisati, jednog po jednog. Oglasi i spam su loše stvari nad kojima nemamo kontrolu. Ni transparentnost, rekao je Wozniak te dodao kako bi radije platio za korištenje Facebooka nego da se njegove osobne podatke koristi za oglašavanje.

Trenutno razdoblje najosjetljivije je za Facebook i svi su ga problemi koštali desetke milijardi dolara tržišne vrijednosti, ali i potpunog gubitka povjerenja korisnika. Ipak, čini se kako su se ljudi toliko vezali uz ovu mrežu te im je njezino korištenje postala tolika navika da, iako možda neće oprostiti Zuckerbergu i ekipi način na koji se odnose s njihovim podacima, većina njih i dalje koristi i, čini se, koristit će ovu mrežu kao i prije.

Izvor: Fast Company
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju