Gotovo svakodnevno u javnost procure neke nove informacije o Facebookovu skandalu s privatnošću te je svima postalo jasno kako Zuckerberg i ekipa nisu uložili dovoljno truda i zaštitili korisnike svoje mreže.

Prije dva dana tako su iz kompanije objavili novu nevjerojatnu vijest – hakeri i kriminalci iskorištavali su opciju koja je omogućavala pretraživanje korisnika i pristup njihovim javno dostupnim podacima preko telefonskog broja ili maila (ova je opcija u međuvremenu deaktivirana) te je bila ugrožena većina korisnika ove mreže.

Dakle, potencijalno je riječ o više od dvije milijarde korisnika čijih su se javnih podataka mogli dokopati npr. hakeri ili online kriminalci te ih onda povezati s mailom i telefonskim brojem – s podacima poput telefonskog broja, maila, fotografija, lokacije korisnika, njihovih rođendana, imena rodbine i kućnih ljubimaca kriminalci imaju brojne mogućnosti prijevara i napada na korisnike.

Iako je riječ o velikom i opasnom problemu, nakon svega što smo saznali u posljednje vrijeme, čini se kako nitko nije previše iznenađen tom informacijom.

Korisnici i oglašivači i dalje se koriste Facebookom kao i prije

Nakon objava prvih informacija o Cambridge Analytici reagirala je burza na kojoj je tržišna vrijednost ove kompanije smanjena za 80-ak milijardi dolara u nekoliko dana, internetom je počeo kružiti hashtag #DeleteFacebook, a neki oglašivači poput Mozille prestali su objavljivati i plaćati oglase na toj mreži.

Tržišni analitičari pitali su se kako će se situacija dalje razvijati, odnosno koliko će korisnika napustiti mrežu i hoće li oglašivači odustati od oglašavanja na Fejsu. No, čini se kako je broj korisnika koji je napustio mrežu ipak jako mali te većina njih nije izbrisala ovu mrežu, a ista je stvar i s većinom oglašivača koji su nastavili koristiti Facebook za oglašavanje kao i ranije.

Ove je informacije jučer objavio Mark Zuckerberg, nakon čega su dionice kompanije porasle za više od 4 posto te dio analitičara s The Wall Streeta vjeruje kako je ovo odlična prilika investitorima koji su voljni preuzeti rizik i kupiti dionice po povoljnijoj cijeni, iako napominju kako će puno toga ovisiti o Zuckerbergovu svjedočenju pred američkim Kongresom.

Analitičari Deutche Banka razmišljaju slično te vjeruju kako ćemo za godinu dana ili ranije na cijelu situaciju i pad cijena dionica gledati kao na odličnu priliku za zaradu.

Što se tiče oglašavanja na Facebooku, Zuckerbergova desna ruka u kompaniji Sheryl Sandberg u razgovoru za Bloomberg rekla je kako je nekoliko oglašivača pauziralo svoju potrošnju na njihovoj mreži, no s njima su imali razgovore o implementiranju sustava sigurnosti, pa vjeruje kako će se, kada je oglašavanje u pitanju, sve manje-više nastaviti po starom.

Izvor: Gizmodo
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju