Hrčak slavi rođendan: Već 15 godina nudi referentne znanstvene i stručne informacije

Ukupna veličina repozitorija podataka sustava Hrčak trenutno iznosi 455 GB.

Martina Čizmić | 08.02.2021. / 12:04

Znanost i industrija (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Posljednjih 15 godina, hrvatska i međunarodna znanstvena i stručna javnost može na jednom mjestu pristupiti hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima. Portal otvorenog pristupa Hrčak osmislio je i pokrenuo 7. veljače 2006. godine 
zajednički tim stručnjaka iz Srca i iz područja informacijskih znanosti, uz potporu tadašnjeg Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Osnovna zamisao o portalu potekla je iz Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva (HID) i prije svega tadašnjeg njihovog predsjednika Tibora Tótha.

Hrčak je središnji portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima. Tijekom godina postao je jednim od istaknutih primjera otvorenog pristupa u Hrvatskoj pa možemo reći da je vizija njegovih pokretača osigurala da otvorena znanost, u segmentu publiciranja rezultata istraživanja, postane hrvatskom stvarnošću i prije nego je postala jednom od najvažnijih paradigmi europskog istraživačkog prostora.

Danas je Hrčak referentni izvor informacija koji na jednom mjestu okuplja više od 500 časopisa, s više od 18.373 objavljenih sveščića (brojeva) te nudi pristup do više od 232.338 radova dostupnih u punom tekstu. Proteklih je godina značajno doprinio vidljivosti i promociji hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa.

Zamišljen je i napravljen kao modularan i proširiv te jednostavan za uporabu i uredništvima i krajnjim korisnicima. Urednicima časopisa dostupni su alati s kojima mogu upravljati procesom uređivanja svojeg časopisa od zaprimanja radova od autora, preko komunikacije s recenzentima do objave konačne verzije rada, a Srce za urednike redovito priprema i održava edukacije.

Kako ističu iz Srca, portal Hrčak od samih početaka, osim korisnicima, podatke o radovima isporučuje i u strojno čitljivom obliku pa tako od Hrčka podatke preuzimaju razni europski i globalni sustavi poput sustava Google Scholar i WorldCat. Od 8. travnja 2015. je Hrčkovo sučelje za razmjenu metapodataka (OAI-PMH) usklađeno i sa smjernicama OpenAIRE Guidelines for Literature Repositories s čime su radovi iz Hrčka postali vidljivi i kroz infrastrukturu OpenAIRE koju financira Europska komisija.

Stručni tim Srca koji brine o Hrčku osluškuje potrebe uredništva znanstvenih i stručnih časopisa te trendove modernog izdavaštva i redovito implementira nove funkcionalnosti portala. U 2020. napravljena je nova inačica sučelja za administriranje časopisa u Hrčku pri čemu je dodana podrška za objavu podataka uz radove, a sučelje je modernizirano i usklađeno sa smjernicama digitalne pristupačnosti. U 2021. godini planira se modernizirati i javno sučelje portala.

Više od 18.300 autora pridružilo je svoje ORCID identifikatore uz 47.200 radova u Hrčku. ORCID identifikator je jedinstveni i trajni identifikator čije korištenje omogućava bolju vidljivost autora i interoperabilnost širokog kruga informacijskih sustava. Radovi iz 181 broja časopisa objavljeni su, osim u PDF-u, i u JATS XML formatu koji omogućava lakšu strojnu obradu, očuvanje i konverziju u razne druge formate. Uz već spomenute sustave Google Scholar i OpenAIRE, Hrčak je povezan i s globalnim Direktorijem časopisa u otvorenom pristupu (DOAJ).

Ukupna veličina repozitorija podataka sustava Hrčak trenutno iznosi 455 GB. Tijekom 2020. godine, odnosno u periodu od 1. 1. 2020. do 31. 12. 2020. godine web-sjedište portala Hrčak zabilježilo je ukupni promet od 51 TB, uz mjesečni prosjek od 4,25 TB. Zabilježeno je ukupno 22.700.293 korisničkih posjeta (uz mjesečni prosjek od 1.891.691 posjeta).

Uz sve to Hrčak se može pohvaliti i opsegom pojedinih izdanja časopisa od kojih neki poput Vjesnika Arheološkog muzeja u Zagrebu sežu u daleku 1870. godinu. kada je objavljen njegov prvi broj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti