Hrvati ponovno žrtve internetskih prijevara, oštećeni su za iznos veće materijalne vrijednosti

I ovog puta pokazalo se da nikada ne smijete vjerovati nepoznatim osobama koje vam putem interneta obećavaju brzu zaradu ili povoljnu kupovinu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.09.2021. / 13:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Policija sve češće upozorava na različite oblike internetskih prijevara, a žrtve često bez novaca ostanu vjerujući nepoznatim osobama s mreže koje im obećavaju brzu zaradu ili kupovinu proizvoda po jeftinijim cijenama. Upravo o takvim prijevarama izvijestili su danas policijski službenici iz Opatije i Rijeke. Oni trenutačno provode dva kriminalistička istraživanja za kaznena djela prijevara u kojima su oštećena dva hrvatska državljana za iznos veće materijalne vrijednosti.

Slika nije dostupna Policija upozorava: Budite oprezni s poslovnim e-mailovima i dobro provjerite kome što plaćate!

U oba slučaja povjerovali su neznancima s interneta koji su imali jako dobre “ponude”. Oštećena osoba iz Opatije tako je nasjela na oglas na internetu za povoljnu kupnju osobnog vozila. Detalje oko kupovine oštećeni je dogovorio putem e-pošte, a kada je platio zatraženi iznos, došlo je do prekida komunikacije s osobom s kojom je dogovorio kupovinu automobila. Vozilo nije dobio.

U drugom slučaju riječ je o tzv. direktorskoj prijevari, u kojoj je oštećenik iz Rijeke, nakon komunikacije s nepoznatom osobom putem društvenih mreža koja se predstavljala kao odvjetnik, povjerovao u neprovjerene informacije i uplatio novčani iznos očekujući veliku zaradu. I u ovom slučaju komunikacija je nakon isplate prekinuta te se osoba koja se predstavila kao poslovni odvjetnik prestala javljati i nije isplatila dogovorenu dobit.

Slika nije dostupna Policija upozorava na novu vrstu prijevare, žena ostala bez milijunskog iznosa: "Budite sumnjičavi..."

Iz policije poručuju: Kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela prijevare, građanima savjetujemo da budu vrlo oprezni u internetskoj kupovini i kome se obraćaju za kupnju vrijednih materijalnih stvari, s kime sklapaju ugovorne odnose virtualno i pod kojim uvjetima. Napominjemo k tome da bi nerazmjerno ponuđena cijena u odnosu na tržišnu cijenu neke materijalne stvari kupcima trebala biti upozorenje da se možda radi o prijevari.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti