Hrvatima je ovaj dio interneta posebno zanimljiv, najviše ga pretražuju u Europi

Što točno Hrvati traže na "mračnoj strani" interneta, nije poznato, ali očito im je ona itekako zanimljiva.

Martina Čizmić | 03.08.2022. / 11:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Većina korisnika interneta u nekom je trenutku čula za dark web odnosno "mračnu stranu interneta" koja je nevidljiva klasičnim pretraživačima i od onoga tko želi na nju prijeći zahtjeva ipak malo veće znanje. Za većinu je dark web povezan s kriminalom, sumnjivim aktivnostima i ilegalnim sadržajima, a često se tamo mogu pronaći stranice koje se bave prodajom ukradenih podataka, lažnih putovnica pa čak i droge ili oružja.

Dark web - 5 Na dark webu može se kupiti i prodati gotovo sve: Stručnjak o eventualnom pokušaju prodaje podataka ukradenih od A1

I dok neki redovito posjećuju dark web, drugi tamo zalutaju iz čiste znatiželje. Prema nekim podacima, čak 2,5 milijuna korisnika posjećuje neke stranice na dark webu svakog dana.

No, kome su te stranice najzanimljivije? Kako bi to otkrili tvrtka Reboot SEO koristila je alat za online analitiku Ahrefs kako bi utvrdila koliko se u pojedinim zemljama pretražuju pojmovi vezani uz dark web. Obuhvatili su zemlje u Europi i SAD, a podatke o broju pretraga usporedili su s brojem korisnika u svakoj zemlji, kako bi se dobio usporediv broj.

Podaci koje su dobili zaista su zanimljivi. Naime, od 33 zemlje koje su bile uključene u istraživanje, na vrhu se našla - Hrvatska. Prema Rebootovim podacima, na 100 tisuća korisnika dolazi 1083 pretrage koje uključuju pojmove povezane uz dark web. Kako navode, dark web zločini u Hrvatskoj porasli su za 31% u posljednjih nekoliko godina, a ukupno je bilo 30.450 online pretraživanja do ove godine.

Slijede Češka, Irska, Mađarska i Rumunjska. Treba istaknuti kako u trenutku provođenja istraživanja, u njega nisu uključene Ukrajina i Rusija.

Slika nije dostupna Europol u akciji: Zatvorili nekoliko ilegalnih dark web tržišta i zaplijenili milijune eura i kriptovaluta

Ne postoji jedinstveno rješenje za sigurnost podataka. Prava sigurnost dolazi iz kombinacije pravih softverskih alata, povećanja vašeg znanja o kibernetičkim prijetnjama i uspostavljanja sigurnih online praksi. Hakeri neprestano smišljaju nove i inovativne metode za dobivanje pristupa vašim podacima koje zatim mogu prenijeti na dark web i prodati. Ako si želite dati najbolju šansu da spriječite da vaši podaci završe na dark webu ili ako želite istraživati dark web iz znatiželje, trebali biste koristiti VPN jer će sakriti vašu IP adresu, štiteći vaš identitet i lokaciju, poručili su iz Reboot SEO.

Izvor: Reeboot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti