Prije 25 godina dobili smo prvu besplatnu domenu ''.hr', a sad ih imamo više i od Kine

Od 100 tisuća registriranih domena, čak je 70 posto besplatnih.

Martina Čizmić | 23.02.2018. / 14:26

Galerija

Prije točno 25 godina Hrvatska je dobila dva važna slova koja su ju postavila na internetsku kartu svijeta. Rečenica „Please go ahead with the new top level domain HR for Croatia“, upućena današnjem zamjeniku Srca Ivanu Mariću 1993. godine, označila je početak formalnog priznavanja .hr domene. Oznaka ".hr" omogućila je svim tvrtkama i pojedincima da u Hrvatskoj registriraju svoju internetsku domenu i budu prepoznatljivi u cijelom svijetu. Danas u Hrvatskoj postoji više od 100 tisuća registriranih ".hr" domena.

Osim toga, Hrvatska je među zemljama koje imaju najviše registriranih domaćih domena u odnosu na broj stanovnika. Zanimljivo, imamo više domaćih domena od Kine.

U povodu ove važne obljetnice, u CARNET održana svečana proslava na kojoj su prisustvovali državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET Goran Kezunović, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srce) dr.sc. Zoran Bekić, predsjednik Povjerenstva za upravljanje domenom .hr izv.prof.dr.sc. Gordan Gledec, doc.dr.sc. Predrag Pale s Fakulteta elektrotehnike i računarstva te zamjenik ravnatelja Srca Ivan Marić.

25 godina .hr domene (Foto: CARNET) (Foto: CARNET)

Nacionalna domena važan je nacionalni resurs i zahtijeva trajnu pažnju u tehničkom i u administrativnom smislu, izjavio je izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec, predsjednik Povjerenstva za upravljanje domenom .hr.

Te davne 1993. godine prva registrirana domena bila je srce.hr,  a domenu su mogli dobiti svi građani Hrvatske. Ono što Hrvatsku izdvaja od ostalih zemalja u Europi je činjenica da je samo kod nas moguće besplatno registrirati domaću internetsku domenu. Tako upravo više od 70 posto svih registriranih domena čine upravo one besplatne.

U odnosu na mnoge druge vršne domene, .hr domena je u velikoj mjeri vjerodostojna jer čvrstom politikom upravljanja utječe na točnost podataka o korisnicima, što je bitan čimbenik u poslovanju na internetu.

U domenskom svijetu, pa tako i kod .hr domene, iznimno je važno da korisnici vode računa o podacima na domeni i zato pozivam sve da brinu o ažurnosti kontakt podataka na svojoj domeni, bez obzira ima li ona besplatni ili naplatni status naglasila je Vanja Radojević, voditeljica Registra .hr domena, dodajući kako je cilj uvesti potpunu automatizaciju registracije, za što je preduvjet povezivanje sa svim nadležnim registrima.

Do 2012. godine administrativne i tehničke aktivnosti oko .hr domena u ime CARNET-a odrađivao je Sveučilišni računski centar Zagreb, a od 1. siječnja 2012. godine CARNET je preuzeo sve elemente upravljanja i administracije. Uvedena je on-line registracija i ažuriranje besplatnih domena čime su se bitno ubrzali i pojednostavili procesi vezani za besplatne domene.

Posljednjim izmjenama Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom omogućena je registracija domena sastavljenih isključivo od brojki, domena s hrvatskim dijakritičkim znakovima (č, ć, ž, đ, š) te domena sastavljenih od jednog ili dva alfanumerička znaka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti