Hrvatska pošta "zaposlila" robote Gideon Brothersa

Primjenom robotskih sustava smanjuju se troškovi pružanja usluga, skraćuje vrijeme trajanja uslužnog ciklusa te povećava učinkovitost energetskih sustava.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.12.2019. / 10:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatska pošta uvela je autonomne robote Gideon Brothersa za prijevoz paleta u Novi sortirni centar i time snažno potpomogla razvoj temeljnog poslovanja kao najvažnije odrednice Strategije Pošta 2022. Uvođenjem robotike u svoje poslovanje Hrvatska pošta sprema se za industriju 4.0 povezujući sustave bazirane na internetskoj tehnologiji radi uspostave komunikacije između strojeva, ljudi, proizvoda i poslovnih sustava.

Roboti ne zamjenjuju ljude

Primjenom robotskih sustava smanjuju se troškovi pružanja usluga, skraćuje vrijeme trajanja uslužnog ciklusa te povećava učinkovitost energetskih sustava. Roboti ne zamjenjuju ljude, oni su njihovo oruđe i pomažu im u postizanju ciljeva koje do njihove pojave nisu ni zamišljali. Tim načelom vodi se i hrvatska tvrtka za robotiku i umjetnu inteligenciju Gideon Brothers. Uz kvalitetno poslovno rješenje to je načelo bilo i misao vodilja Hrvatske pošte pri donošenju odluke o pokretanju pilot-projekta korištenja autonomnih robota za prijevoz paleta u Novom sortirnom centru.

Pilot-projekt provodit će se u iduća četiri mjeseca u visokoregalnom skladištu i sortirnici te će se tijekom tog perioda obučavati i radnici koji će upotrebljavati robote. Roboti u skladištu Hrvatske pošte pružat će pomoć prilikom komisioniranja i prijevoza robe, dok će u sortirnici služiti za prijevoz pošiljaka iz vozila do mjesta za razradu i pripremu za dostavu.

Samovozni logistički robot može prenositi 800 kilograma tereta i sigurno manevrirati oko ljudi, opreme i drugih pokretnih strojeva. Opremljen je tehnologijom autonomije koja se temelji na vizualnoj percepciji, a kombinira dubinsko učenje sa stereoskopskim kamerama, čime nastaje nova generacija robotskog vida.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti