Hrvatski ArboSMART Cloud prvi je globalni pametni sustav za upravljanje zelenom infrastrukturom

Pametni sustav ArboSMART Cloud predstavlja važnu komponentu sveobuhvatnog rješenja trenutačne klimatske situacije jer zelenilo u urbanim i periurbanim prostorima može značajno pridonijeti poboljšanju kvalitete urbanog okoliša i smanjenju utjecaja negativnih okolišnih čimbenika.

Martina Čizmić | 04.09.2019. / 09:16

Pametna šuma, ilustracija (Foto: Getty Images)

Zagrebački startup ArboSmart Technologies osmislio je inovativni pametni sustav ArboSMART Cloud namijenjen upravljanju zelenom infrastrukturom, stablima, ali i drugim zelenilom u urbanim i periurbanim prostorima. ArboSmart predstavlja prvo globalno rješenje takve vrste, a napravljen je kao SaaS (software-as-a-service) te ne zahtijeva nikakve dodatne investicije korisnika, kao ni skrivene troškove.

Projekt su osmislili mladi inovatori, poduzetnici i znanstvenici Dražen Mrvoš i Fran Poštenjak, u suradnji s vodećim svjetskim znanstvenicima, znanstvenim institucijama i stručnjacima u domeni urbanog šumarstva. Kako ističu, temeljne funkcionalnosti sustava ArboSMART jesu inteligentno upravljanje, nadzor i evaluacija zelene infrastrukture koji se očituju kao pomoć prilikom planiranja svih radnji njege, planiranja i održavanja zelene infrastrukture.

Trenutačne su temeljne funkcionalnosti inventarizacija i pametni prikaz zelene imovine, pregled i izvještavanje te organizacija i vođenje operativnih radnji vezanih za njegu, dijagnostiku i održavanje. U razvoju do kraja godine još je podosta funkcionalnosti koje će biti od pomoći klijentima, primjerice planiranje vrsta i metoda osnivanja novih nasada, kao i mnoge druge, opisuju Mrvoš i Poštenjak.

ArboSMART Cloud pametni sustav predstavlja važnu komponentu sveobuhvatnog rješenja trenutne klimatske situacije jer zelenilo u urbanim i periurbanim prostorima može značajno pridonijeti poboljšanju kvalitete urbanog okoliša i smanjenju utjecaja negativnih okolišnih čimbenika.

Naša je osnovna premisa bila izgraditi sustav koji nije namijenjen samo za dvije stručne osobe u nekom gradu ili jedinici lokalne samouprave. Želimo da sustav mogu koristiti svi u lancu upravljanja – ali na sebi razumljiv način, ističe Poštenjak.

Pametni sustav ArboSMART Cloud namijenjen je arboristima i urbanim šumarima koji na jednom mjestu imaju pregled svih stabala i detalja svakog stabla (rezultati kontrola, atributa stabala, napomene važne za monitoring, kao i druge funkcionalnosti), osobama zaduženima za financije koje mogu jednostavno postaviti i pratiti budžet (koliko je novca utrošeno, koliko još treba i je li predviđeni budžet u skladu sa stvarnim potrebama i stanjem), osobama u operativi koje mogu jednostavno pregledati popis predviđenih radova i definirati vremenski okvir u kojem će se napraviti. Sustav sam daje upozorenje ako na zadani dan nisu povoljne prilike za izvođenje radova potrebne njege zelene infrastrukture, kao i svi ostali koji imaju niz izvještaja kojim mogu pratiti sve bitne činjenice o različitim parametrima infrastrukture od broja stabala (ukupno, po vrstama...) do vrijednosti stabala i učinjenih radova i ostalo.

Prednosti uporabe sustava ArboSMART Cloud sustava su brojne - od uštede vremena i troškova zbog bolje organizacije rada, do zdravijeg zelenila u okolišu.

Inteligentnim vođenjem i organizacijom, na temelju resursa i kompozicija populacije urbane zelene infrastrukture pojedinih klijenata, pametni sustav aktivno doprinosi smanjenju stresa na obuhvaćenoj populaciji zelenila čineći je direktno otpornijom na negativne čimbenike iz okoliša. Takvo zelenilo lakše se odupire negativnim i sveprisutnim globalnim promjenama te je otpornije na negativan utjecaj i procese propadanja uzrokovane kohabitatnim organizmima na zelenoj infrastrukturi, pojašnjavaju autori, ističući da se ArboSMART Cloud od konkurentnih proizvoda razlikuje po pametnim procedurama i procesima koji značajno pomažu i olakšavaju upravljanje zelenom infrastrukturom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti