Hrvatski poduzetnici pomažu migrantima pokrenuti posao u jedinstvenom start up inkubatoru

Dvadeset polaznika iz zemalja izvan Europske unije učit će od hrvatskih mentora, poduzetnika i profesionalaca, kako pokrenuti vlastiti posao. Najbolji će dobiti pristup financiranju svoje ideje.

Martina Čizmić | 11.11.2021. / 12:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Među brojnim startup inkubatorima koji su proteklih godina niknuli diljem Hrvatske i svijeta, jedan se posebno ističe. Kako je istaknuto na njegovom predstavljanju u Zagrebu, radi se o jedinstvenom startup inkubatoru koji je namijenjen migrantima, izbjeglicama i strancima u Hrvatskoj - Migrant Talent Garden. Oni su tako dobili mjesto na kojem mogu razviti svoju poduzetničku ideju i pokrenuti posao. Hrvatski poduzetnici i profesionalci podijelit će svoje znanje s dvadeset polaznika iz Turske, Sirije, Egipta, ali i Velike Britanije te Bosne i Hercegovine.

Jedna od prvih ideja koja je začeta u inkubatoru dolazi iz startupa  Migrapreneurs. Iza nje stoje dvije mlade žene iz Turske – Hilal Numanoğlu i Zeynep Balay. Hilal je diplomirala ekonomiju u Zagrebu, i suočila se s problemom pronalaska posla. Tako je krenula ideja za njihov NGO projekt u kojem žele educirati migrante, s njima prevladati pravne prepreke, poreze, radne dozvole te naravno, kulturološke razlike. Planiraju izraditi vodič koji će pomoći svima onima koji dođu u Hrvatsku da se lakše snađu te uputiti ih u korake traženja zaposlenja. Žele pokrenuti i edukacijsku platformu, konferencije i festivale međukulturalne suradnje.

Želimo biti spona između poduzetnika, poslodavaca, zaposlenih i nezaposlenih, i onih iz Hrvatske, ali i onih iz drugih zemalja, rekla je Numanoğlu iz startupa Migrapreneurs.

Na predstavljanju su govorili mentori Petra Stojanov, voditeljica edukacijskog programa u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva - ZIP, Marijana Šarolić Robić, odvjetnica i start up mentorica te Ivo Špigel, poduzetnik te suosnivač ZIP-a.

Jedan od važnih elemenata našeg programa je međusobno povezivanje poduzetnika koji u njemu sudjeluju. Poduzetništvo je posao prepun prepreka i izazova - naša nas je praksa naučila da međusobna podrška, povezivanje i suradnja za svakog poduzetnika može biti neobično važna i vrijedna. Tim više to vrijedi za migrante koji se nalaze u stranoj zemlji gdje u pravilu nemaju onu vrst društvene podrške kakvu svi mi dobivamo u svojim matičnim državama od obitelji, prijatelja i drugih iz naših "društvenih mreža", ne digitalnih već onih u stvarnom životu. Obzirom da je MTG međunarodni projekt, sudionicima programa se otvaraju mogućnosti povezivanja, dijeljenja iskustva i znanja i sa svim ostalim sudionicima MTG projekta u tim državama. Naravno, kao i uvijek, koliko će aktivni biti u takvom povezivanju ovisi prije svega o samim sudionicima, mi kao organizatori smo tu da im pružimo priliku i mogućnosti, istaknuo je Špigel.

 

 

Migrant Talent Garden je međunarodni projekt koji financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška iz EEA i Norway Grants fondova za zapošljavanje mladih. Ideja projekta je smanjiti visoku nezaposlenost mladih migranata uključujući ih u ovaj jedinstven program potpore i edukacije na njihovom poduzetničkom putu.

Želja nam je pomoći, ne samo mladimo, nego i starijima koji žele steći osnovna znanja i vještine potrebne za pokretanje vlastitog poslovanja. Ovaj projekt se paralelno provodi u Litvi, Latviji, Bugarskoj i Grčkoj, a Island I Norveška kao zemlje partneri pomažu i podupiru razvoj projekta. Kroz inkubacijski program će se kombinirano, putem online i uživo radionica provoditi program različitih poduzetničkih vještina i znanja od strane iskusnih dugogodišnjih mentora start up zajednice i profesionalaca iz područja poslovanja, komunikacije, prodaje, prava. Polaznicima inkubatorskog programa će za vrijeme trajanja programa biti na raspolaganju i individualni sastanci s mentorima za pojedina pitanja. Program se odvija na engleskom jeziku i nema nikakve naknade za polaznike programa, rekla je Šarolić Robić.

Zagrebački inkubator poduzetništva partner je ovog međunarodnog projekta. Mentori će, od studenog pa sve do ljeta, educirati i mentorirati migrante (izbjeglice i strance iz zemalja van Europske unije). Na kraju inkubacijskog programa najbolji timovi će dobiti podršku u osmišljavanju i provedbi kampanje za crowdfunding sredstava potrebnih za pokretanje poslovanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti