Hrvatski srednjoškolci talentirani su hakeri, a to su dokazali na 1. Hackniteu

Riješeni su svi ponuđeni zadaci, a čak 15 timova (polovica sudionika) ostvarilo je više od 1000 bodova.

Martina Čizmić | 24.10.2020. / 10:41

Hakeri (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

CARNET-ov Nacionalni CERT i ove je godine u listopadu obilježio Europski mjesec kibernetičke sigurnosti, kako bi podigao svijest hrvatskih građana o kibernetičkoj sigurnosti, s naglaskom na mrežnu i informacijsku sigurnost te promociju sigurnijeg korištenja interneta za sve korisnike. 

Ovogodišnji novitet bilo je online natjecanje pod nazivom „Hacknite“ za učenike 3. i 4. razreda srednjih škola koje se održalo 17. i 18. listopada 2020. godine.  Riječ je o natjecanju u obliku CTF-a (Capture the Flag) kojim se proširuje svijest o važnosti primjene sigurnosnih mjera te izbjegavanju i ispravljanju mogućih sigurnosnih propusta u programskom kôdu, postavkama ili nekoj drugoj komponenti računalnog sustava.

U dvodnevnom natjecanju sudionici su imali priliku na zabavan način i uz natjecateljsku atmosferu stjecati praktična znanja iz područja računalne sigurnosti. 
Na prvom CTF natjecanju za srednjoškolske timove sudjelovao je 31 tim iz 16 gradova i 23 srednje škole, a prvo mjesto osvojio je tim ELPROS iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Drugo mjesto osvojio je tim Tehnikum iz Srednje škole Ilok, dok je treće mjesto pripalo timu n00b0v1 iz Elektrotehničke škole u Zagrebu.

Da su se na Hacknite prijavili zaista najbolji srednjoškolci govori podatak kako su riješeni svi ponuđeni zadaci, a čak polovica prijavljenih timova (njih 15) prikupila je više od 1000 bodova.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti