Hrvatski startup postao Finin partner u uslugama udaljenog elektroničkog potpisivanja

Platforma Identyum omogućuje osobi da se vjerodostojno identificira bez potrebe predočavanja osobne iskaznice.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.10.2019. / 14:55

Potpisivanje Ugovora o poslovnoj suradnji (Foto: Identyum)

Hrvatski Regtech startup Identity Consortium osmislio je proizvod koji osobi omogućava vjerodostojnu identifikaciju u digitalnom svijetu. Proizvod tj. digitalna platforma Identyum omogućuje osobi da se vjerodostojno identificira bez potrebe predočavanja osobne iskaznice, na primjer potencijalnom stanodavcu ili putničkoj agenciji prilikom sklapanja ugovora za putovanje, kod online identifikacije u banci prilikom davanja zahtjeva za kredit ili prilikom kupnje alkoholnih pića za provjeru punoljetnosti.

Korisnik Identyum aplikacije, čije lansiranje se očekuje početkom 2020. godine, tako dobiva obavijest svaki put kada netko zatraži njegove osobne podatke, uz informaciju tko i koje podatke traži. Korisnik nadalje sam odlučuje želi li podijeliti svoje osobne podatke sa osobom ili tvrtkom koja ih traži.

"Namjera nam je bila, a u tome smo i uspjeli, da kreiramo proizvod koji predstavlja digitalno i krajnje jednostavno rješenje za online identifikaciju osobe. Naše rješenje je trenutačno među najinventivnijima u svijetu, a važno je za istaknuti da očekujemo intenzivni razvoj i ekspanziju tržišta digitalne identifikacije“, istaknuo je Robert Ilijaš, vlasnik i direktor Identyum platforme. 

Jednom kada korisnik stvori svoj Identyum digitalni identitet, moći će i valjano elektronički potpisivati dokumente, bez potrebe stavljanja žiga, njihovog potpisivanja i skeniranja. U tom segmentu je ostvarena i poslovna suradnja s Finom temeljem koje Identyum obavlja poslove registracije vezane uz pružanje usluga certificiranja i autentifikacije krajnjih korisnika za korištenje servisa udaljenog elektroničkog potpisivanja.

Robert Ilijaš Ugovor o poslovnoj suradnji potpisao je udaljeno i digitalno, iz udobnosti recepcije malog slovenskog planinskog hotela. Zahvaljujući poslovnoj suradnji s Finom, korisnici će iz vlastitog doma moći digitalno potpisati neki PDF ugovor ili bilo koji drugi dokument, a da taj njihov potpis ima pravnu valjanost te da nije vezan uz kriptografski uređaj poput smart kartice ili tokena koji mora fizički posjedovati.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti