Hrvatski Telekom predstavio EDI, uslugu elektroničke razmjene dokumenata

Od 1. srpnja svi sudionici javne nabave bit će obvezni slati račune javnim naručiteljima u elektroničkom obliku.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.02.2019. / 15:06

Predstavljanje usluge EDI (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Hrvatski Telekom predstavio je danas prednosti svoje usluge elektroničke razmjene dokumenta EDI koja poslovnim korisnicima omogućuje smanjenje papirnatog poslovanja, značajne uštede u poslovanju te viši stupanj automatizacije i ubrzanja procesa izdavanja, slanja i primanja računa.

Brojne su prednosti digitalizacije poslovanja i elektroničke razmjene dokumenata te poslovni korisnici koji koriste EDI više nemaju potrebe za tiskanjem, arhiviranjem i slanjem poslovnih dokumenata pa je smanjena potrošnja papira. Postupci obrade podataka se automatiziraju, s čime se uklanjaju repetitivni ručni procesi te smanjuje mogućnost ljudske pogreške prilikom kreiranja i slanja dokumenata, a time se povećava i preciznost i točnost podataka.

Predstavljajući uslugu, Jerko Dumanić, direktor Sektora za marketing poslovnih korisnika u Hrvatskom Telekomu, rekao je kako je prošle godine u Hrvatskoj izdano 170 milijuna računa na što je potrošen veliki broj radnih sati, što bi usluga elektroničke razmjene dokumenta trebala promijeniti i kompanijama uštedjeti jako puno vremena i novaca. Napomenuo je kako se takve uštede odražavaju na povećanje profita kojeg kompanije često reinvestiraju u svoje poslovanje i otvaranje novih radnih mjesta.

Predstavljanje usluge EDI (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Usluga EDI razvijena je u suradnji s Combisom, a njena je posebnost u tome što je namijenjena i kompanijama koje posluju s drugim poslovnim subjektima, kao i onima koji sudjeluju u poslovima javne nabave te je prilagođena kompanijama svih veličina. Dva su načina korištenja usluge EDI - direktnom integracijom sa sustavom ERP, što je idealno za veće kompanije, dok je manjim kompanijama koje ne koriste takve sustave dostupan EDI portal kojem je moguće pristupiti putem interneta.

Iz Hrvatskog Telekoma poseban naglasak stavili na sigurnost, kao i garanciju primanja fakture te korisnici EDI-ja uvijek mogu znati kada je njihov dokument zaprimljen. Korisnicima će na raspolaganju biti tarifa s mjesečnom naknadom i dodatnom naplatom slanja dokumenata ili, za veće korisnike, flat tarifa koja omogućuje slanje neograničenog broja računa.

Elektronička razmjena dokumenata temelj je uspješnog i boljeg poslovnog odnosa između klijenata i dobavljača, a tvrtke koje u svom poslovanju koriste EDI brže su i pouzdanije te je s njima lakše surađivati. Prelaskom s papirnate razmjene poslovnih dokumenata na elektroničku čini se kao prvi korak prema digitalizaciji poslovanja i smanjenju papirologije, izjavio je prilikom predstavljanja ove usluge Dumanić.

Kako bi bolje upoznali korisnike s ovom uslugom, u petak 15. veljače u sjedištu Hrvatskog Telekoma u Sky Office tornju u Zagrebu održat će se besplatni seminar na kojem će svi zainteresirani od stručnjaka iz Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika saznati sve što ih zanima o promjenama koje u poslovanje donosi Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi. Također, moći će se upoznati i s uslugom EDI Hrvatskog telekoma i svim prednostima digitalnog poslovanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti