Hrvatski znanstvenik dr. sc. Davor Mance komentirao uspješno slijetanje NASA-ine sonde InSight

Važnu ulogu u razvoju NASA-ine sonde InSight, koja je u ponedjeljak uspješno sletjela na Mars, imao je Splićanin dr. sc. Davor Mance sa Švicarskog instituta za tehnologiju. On će tijekom istraživanja provjeravati stanje elektronike u sondi, odnosno analizirati podatke u operativnom centru u Kaliforniji.

B.F.M. | 27.11.2018. / 07:25

26.11.2018.
Dr. sc. Davor Mance (Foto: Dnevnik.hr) (Foto: DNEVNIK.hr)

Dr. sc. Davor Mance, jedan od stručnjaka koji radi na NASA-inom projektu, opisao je kako su izgledali trenuci prije slijetanja letjelice InSight na Mars.

"Na kraju, kako su se sekunde i metri odbrojavali, svi smo skočili. Pokušali smo nešto između sebe snimiti, ali to je ludnica", ispričao je dr. sc. Mance, koji je naglasio da se radi o međunarodnom projektu pošto je "NASA-in Laboratorij za mlazni pogon (JPL) isporučio letjelicu, a Europa je isporučila instrumente".

Dr. sc. Mance je također rekao da je položaj na koju je sonda sletjela odličan, ali da će prvi podaci o razini oštećenja sonde biti poznati u srijedu.

"U utorak počinje slikanje terena. Kao što se može vidjeti, ispred je samo jedan veći kamen, što je za nas super jer je nama potrebna ravna površina", rekao je.

"Tek će se u srijedu, što je točno na moj rođendan, uključiti ta elektronika na kojoj sam radio i dobit ćemo prve podatke i onda počinje provjera svakog instrumenta da bi se vidjelo je li preživio", rekao je dr. sc. Mance.

Dodao je da će, jednom kad se uključe, uređaji biti pod neprestanim naponom.

"Naši uređaji će neprestano biti pod naponom jer moramo uključiti grijače jer su dnevne promjene temperature na Marsu oko 80 stupnjeva i ne želimo da elektronika strada prije nego što se ne spusti skroz na zemlju", rekao je dr. sc. Mance.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti