Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman nagrađen ordenom Legije časti

Orden francuskog reda Legije časti dodijeljen je našem znanstveniku, mikrobiologu Miroslavu Radmanu. Radman ima francusko i hrvatsko državljanstvo, a trenutačno je u Splitu u privatnom institutu Medils u kojem se bavi istraživanjem. Iznio nam je svoj stav o koroni, ali i o Institutu koji se financira većinom stranim donacijama.

Sofija Preljvukić | 09.10.2020. / 20:39

Galerija

Miroslav Radman u Splitu je još 2004. preuzeo vodstvo instituta Medils. Radi na otkrivanju uzroka starenja stanica i pokušava naći način zacjeljivanja proteina koji svojim oštećenjima uzrokuje bolesti. Orden francuskog reda Legije časti dobio je za svoj rad.

"To je nagrada časti, kao u Engleskoj sir, ili lord. Za svoj znanstveni rad doprinos društvu“, rekao je Radman.

Kolege mu danas čestitaju. Osim na pokušaju zaustavljanja bolesti, rade i na zaustavljanju starenja. Institut Medils dobio je prije 16 godina velebno zemljište i zgrade na top lokaciji pod Marjanom od Grada Splita u koncesiju od 40 godina. Bili su u početku najavljeni dolasci svjetskih znanstvenika, nobelovaca. No, još nemaju dovoljno moćna otkrića, pa ni takvih posjeta.

"Kad budemo što stavili na stol, doći će“, kaže Radman.

Nedostaje novca, financiraju se privatnim donacijama, najviše stranim: "To je 600 tisuća eura godišnje...ime, ima tri kozmetičke kompanije“, rekao je znanstvenik.

Kaže, svaki život je bitan. Ali misli da je društvo previše blokirano mjerama protiv korone. "Imamo u Hrvatskoj 50.000 mrtvih, a od Covida 300,. Ja bi toliko".

Misli i da se virus mijenja i da će se zato teško naći učinkovito cjepivo.

"Već 40 godina traže cjepivo protiv side i nema ga, jer se virus mijenja“, rekao je Radman.

Znanstvenik je uvjeren da će rezultati njegova rada tek doći i biti ekskluzivni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti