Hrvoje Josip Balen iz Algebre novi je predsjednik HUP- ICT Udruge

Dosadašnji predsjednik Udruge, Boris Drilo, istaknuo je kako je ponosan na svoj rad te zahvalio svima na na odličnoj, otvorenoj i konstruktivnoj suradnji.

Martina Čizmić | 26.03.2022. / 08:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na Izbornoj Skupštini HUP- Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti za predsjednika Udruge u narednom mandatu izabran je Hrvoje Josip Balen, osnivač i suvlasnik Algebre, a za zamjenika predsjednika Siniša Đuranović, stariji potpredsjednik, prokurist, Hrvatski Telekom.

Krajem prošle godine Udruga je obilježila 20 godina postojanja. Kroz svoj dvadesetogodišnji rad i aktivnosti, Udruga je nastojala stvarati konkurentno okruženje za poduzetništvo i društveni napredak te tako dodati vrijednost svojim članicama i na taj način utjecati i na
povoljnije okruženje za daljnji rast i razvoj ICT industrije. Djelujući na ovim osnovama kroz sinergiju efikasnije i profesionalne organizacije Udruga se profilirala kao jedan od najutjecajniji čimbenika u razvoju okruženja za suvremeno poduzetništvo.

ICT sektor je perjanica hrvatskog gospodarstva i najpotentnija gospodarska grana, međutim činjenica je da se u drugim, nama sličnim, ali i konkurentnim EU zemljama, ICT razvija brže i po većim stopama. U nadolazećem razdoblje ključno će biti osigurati izmjene porezne politike koje će značajno smanjiti porezno optetećenje rada te time omogućiti zadržavanje ICT profesionalaca i omogućiti privlačenje novih. Ovo je neophodno i radi suzbijanja nelojalne konkurencije s kojom su trenutno suočene ICT kompanije registrirane u Hrvatskoj. Potrebna nam je i transformacija industrije te poticaj onim ICT tvrtkama koje temeljem istraživanja i razvoja mogu razviti vlastite digitalne proizvode i platforme što nosi značajno veću dodanu vrijednost u odnosu na ICT usluge. Iz tog razloga nam je neophodna dodatna vertikala u Strategiji pametne specijalizacije (S3) na kojoj intenzivno radimo s Ministarstvom gospodarstva, čime će se tvrtkama omogućiti značajno širi dostup do istraživačko-razvojnih sredstava iz nacionalnih alokacija EU fondova, ali i Horizona ili Interrega.

Svjestan sam i činjenice da kao ICT sektor moramo na još višu razinu podići suradnju sa svim tijelima koja sudjeluju u digitalizaciji države i društva jer su sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i Višegodišnjeg financijskog okvira, iznimno velika te zahtijevaju iznimno preciznu koordinaciju u procesu odluke kako će se investirati, provoditi projekti, osiguravati kvaliteta i postizati ciljevi ispregovarani s Europskom komisijom.

Zbog nezaustavljive dinamike digitalizacije, potpuno nove energetske strategije EU i novih prilika koje će tražiti suradnju 'zelenog' i 'digitalnog' vrlo je vjerojatno da će se otvarati i prilike za hrvatski ICT sektor, a mi ćemo ih nastojati adresirati i kroz pojačanu suradnju s drugim HUP granskim udrugama.

Nastojat ću jačati veze ICT sektora i znanstveno-obrazovne zajednice kako bi se kreiralo što više inovacija i primijenjenih digitalnih produkata, ali i pomagati da bazu naših ICT profesionalaca jačamo organski kroz nekoliko razina obrazovanja. Međutim, gledajući zajedničke EU ciljeve o eksponencijalnom rastu broja digitalnih profesionalaca, jasno je da je to i prilika i prijetnja, te se nadam da će Vlada prihvatiti naše vrlo detaljno razrađene prijedloge redizajna procesa imigracije gotovih profesionalaca i studenata iz raznih dijelova svijeta kako bismo stvorili temelj da ICT industrija u sljedećih 5 do 10 godina čak i pretekne turizam kao trenutno vodeću gospodarsku granu, istaknuo je Balen. 

Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam izabran na Skupštini HUP-a ICT za zamjenika predsjednika Udruge. Pred nama je važno razdoblje u kojem moramo podići ICT sektor sa razine prepoznatljivosti na razinu istinskog pokretača gospodarskog napretka i društvenih promjena. Za to će biti potrebno još veće razumijevanje, podrška i poticaj države u područjima javnih politika i regulacije u vezi sa investicijama i uvjetima poslovanja. S druge strane siguran sam da ćemo i mi sudionici sektora dati doprinos u postizanju tog cilja svojim radom i ulaganjima ali isto tako i angažmanom kroz našu udrugu HUP ICT, dodao je Đuranović.

Dosadašnji predsjednik Udruge, Boris Drilo, istaknuo je kako je ponosan na svoj rad te zahvalio svima na na odličnoj, otvorenoj i konstruktivnoj suradnji.

Moj angažman u HUP-u će se i dalje nastaviti kroz funkciju člana krovnog izvršnog odbora, gdje ću i dalje nastaviti raditi na temama iz ICT područja, dodao je na kraju Drilo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti