HT se pohvalio dvjema Ooklinim nagradama i najavio daljnju modernizaciju

Iz HT-a su istaknuli kako je dovršena modernizacija mobilne mreže, čime su stvoreni uvjeti za ubrzano uvođenje 5G tehnologije.

Martina Čizmić | 15.07.2020. / 08:01

Boris Drilo (Foto: Hrvatski telekom)

Iz Hrvatskog Telekoma pohvalili su se nagradama koje im je dodijelila kompanija Ookla, poznata po testiranju i analizi kvalitete pristupa internetu. Kako su istaknuli, dobili su dvije nagrade drugu godinu za redom -  za najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj („Fastest Mobile Network“) i za najbolju mobilnu pokrivenost („Best Mobile Coverage“).

Kako bi utvrdila tko pruža najveće brzine mobilne mreže Ookla je, tijekom prvog i drugog tromjesečja 2020. godine, usporedila rezultate više od 186.000 korisničkih testova provedenih na Speedtest iOS i Android mobilnim aplikacijama kod svih glavnih mobilnih operatora u Hrvatskoj. Analizirani su i rezultati više od 130 milijuna otisaka napravljenih putem Androida kako bi se utvrdilo koji operator ima najbolju pokrivenost mobilnom mrežom.

Iz Hrvatskog Telekoma pohvalili su se kako su ostvarili znatno bolje rezultate u brzinama mobilnih preuzimanja i učitavanja od drugih mobilnih operatora u Hrvatskoj postigavši Speed Score od 70,71 Mbit/s s prosječnom brzinom od 86,05 Mbit/s za preuzimanje i 17,43 Mbit/s za učitavanje podataka.

Rezultati sa 243.273 lokacije u Hrvatskoj na mrežama svih mobilnih operatora pokazali su kako imaju najbolji Coverage Score s postignutih 816 bodova, odnosno mobilnu mrežu korisnicima dostupnu na 99,90 posto testiranih lokacija, dok je 4G mreža korisnicima dostupna na 91,40 posto testiranih lokacija.

Speed Score uključuje mjerenje brzine preuzimanja i učitavanja svakog pružatelja usluga kako bi se rangirala brzina mreže dok Coverage Score uključuje mjerenje dostupnosti i otiska svakog pružatelja usluga unutar zemlje.

Kontinuitet ulaganja u kvalitetu mobilne mreže Hrvatskog Telekoma najbolje se vidi iz priznanja koja dolaze od samih korisnika. Ookla nagrade reflektiraju osobno korisničko iskustvo zbog čega su globalno najcjenjeniji i najreferentniji pokazatelji kvalitete mobilne mreže. Izrazito smo ponosni što smo ove certifikate ostvarili tijekom Covid-19 pandemijskog vala koji je donio drastično povećanje telekomunikacijskog prometa. Hrvatski Telekom, kao najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, nastavit će s ulaganjima u gigabitnu budućnost Hrvatske uključujući implementaciju optike do kućanstava i 5G mrežu. Samo ove godine postići ćemo rekordne brojke u pokrivanju hrvatskih kućanstava optikom od 80.000 što je 60 posto povećanje u odnosu na prošlu godinu. Unatoč korona-situaciji ostajemo na realizaciji našeg inicijalnog investicijskog plana. Ove investicije su ključne za gospodarski oporavak Hrvatske i brzu tranziciju prema digitalnom društvu, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Dodao je kako je uvođenjem najsuvremenije opreme u Hrvatskoj krajem 2019. godine, završena potpuna modernizacija mobilne mreže Hrvatskog Telekoma. Time su stvoreni preduvjeti za ubrzano uvođenje 5G tehnologije na području cijele Hrvatske, a koja će biti temelj gospodarskog rasta. Prvu 5G testnu baznu postaju u Hrvatskoj Hrvatski Telekom implementirao je još u ožujku 2019. godine, a do danas je implementirano 20 pilot baznih postaja (Samobor, Zagreb, Krk, Osijek) te se intenzivno radi na testiranju funkcionalnosti i performansi 5G tehnologije i pripremi za komercijalni rad kada bude dodijeljen potreban radio frekvencijski spektar.

Ove godine Hrvatski Telekom je prvi u Hrvatskoj uveo revolucionarnu tehnologiju dinamički dijeljenog spektra (DSS) koja omogućava korištenje postojećih 4G frekvencija za 5G tehnologiju, a što predstavlja ključnu polugu za razvoj 5G-a u Hrvatskoj te umrežavanje i automatizaciju velikog broja uređaja poput senzora, robotiziranih strojeva, autonomnih vozila i slično.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti