HTC otpušta gotovo četvrtinu zaposlenih

HTC je s otkazima počeo još početkom godine u SAD-u, a sada su najavili nova otpuštanja, i to čak 1500 zaposlenih.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.07.2018. / 09:03

HTC (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U priopćenju za javnost, iz HTC-a su najavili "optimizaciju proizvodne organizacije u Tajvanu" koja bi trebala omogućiti "učinkovitije i fleksibilnije upravljanje resursima", a ta optimizacija i učinkovitost znače otkaze za skoro četvrtinu radne snage te kompanije.

HTC se posljednjih godina nalazi u velikoj krizi te na tržištu pametnih telefona ne mogu konkurirati vodećim kompanijama poput Samsunga i Applea, ali i sve jačoj konkurenciji kineskih proizvođača koji korisnike osvajaju kombinacijom solidnog hardvera i pristupačne cijene. Telefoni te kompanije jedno su vrijeme bili iznimno popularni među korisnicima te su 2011. zauzimali deset posto tržišta pametnih telefona, no udio se s godinama smanjivao i pao je na samo 0,3 posto u prvom kvartalu ove godine. Tuong Nguyen, analitičar iz Gartnera za CNN je komentirao kako je HTC s godinama toliko potonuo da više uopće nije značajan konkurent na tržištu pametnih telefona.

Osim pada udjela na tržištu, kompanija je zabilježila i veliki pad prihoda – u travnju su prihodi smanjeni 55 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zbog problema u poslovanju početkom godine otkaz je dao predsjednik odjela pametnih telefona i povezanih uređaja Chialin Chang, a otkazi su uručeni velikom dijelu zaposlenih u američkom odjelu kompanije (točan broj nije poznat, no spominju se brojke od nekoliko desetaka do stotinjak ljudi).

U najnovijem valu otkaza bez posla je ostalo još 1500 zaposlenih u Tajvanu, a treba podsjetiti kako je prošle godine Google potpisao ugovor s HTC-om prema kojem je, osim prava na korištenje intelektualnog vlasništva HTC-a, čak 2000 inženjera kompanije prešlo u Google te su postali zaposlenici internetskog diva i pomoći će im u razvoju pametnih telefona Pixel.

HTC je svoju budućnost sada vezao većinom za virtualnu stvarnost i uređaje poput Vive VR-a, no problem je što još nema velike potražnje za takvim uređajima te će proći još neko vrijeme prije nego što uređaji za virtualnu stvarnost privuku veći broj korisnika.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti