Htjeli ste gledati YouTube ili Netflix u HD-u? Zbog velike navale sav sadržaj prikazuje se u standardnoj kvaliteti

Streaming servisi smanjili su kvalitetu svojih sadržaja kako bi internetske mreže u Europi izdržale navalu.

Martina Čizmić | 20.03.2020. / 11:39

Netflix (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Epidemija koronavirusa nije opteretila samo teleoperatere i njihovu infrastrukturu već i YouTubeove servere. Milijuni ljudi koji su zbog epidemije primorani ostati kod kuće vrijeme krate gledanjem različitih videa.

No to dovodi do zagušenja internetskih veza i preopterećenja, pa su u YouTubeu odlučili smanjiti kvalitetu svojih videa (a time i njihovu veličinu) kako bi korisnici i dalje mogli nesmetano uživati.

Kako je pojašnjeno iz YouTubea, smanjenje kvalitete prikazivanja odnosit će se na EU i Veliku Britaniju sljedećih mjesec dana. Nakon toga će Google revidirati odluku.

Europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton već je ranije pozvao digitalne platforme za streaming da smanje kvalitetu videa kako bi se spriječilo preopterećenje sustava.

Milijuni Europljana privikavaju se na društvenu distancu, a digitalne platforme olakšavaju im rad od kuće, nastavu na daljinu ili zabavu, rekao je Breton te pozdravio Googleov i Netflixov pokušaj da osiguraju nesmetano funkcioniranje svojih, ali i drugih sustava tijekom ove krize.

Netflix je već smanjio kvalitetu svojih videa te procjenjuje da će to olakšati korištenje platforme za do 25 posto. Ističu kako će smanjenu kvalitetu primijetiti samo neki korisnici koji isključivo gledaju njihov sadržaj u visokoj razlučivosti, dok će za ostale korisnike sve ostati isto.

 Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti