Huawei i Turk Telecom postavili svjetski rekord u brzini 5G mreže na jednom mobitelu

Kineski tehnološki div Huawei i turski Turk Telecom postavili su novi rekord u brzini interneta na mobitelu koristeći Huaweijevu 5G tehnologiju.

Branimir Vorša | 06.11.2019. / 12:11

5G mreža
5G mreža (Foto: Ilustracija: Getty)

Huawei je još jednom dokazao svoju stručnost tako što je srušio svjetski rekord u brzini 5G mreže pri korištenju jednog mobitela. To je zapravo dokaz pravog potencijala 5G tehnologije pri korištenju komercijalnih uređaja i opreme.

Prilikom testiranja koje je izradila kineska kompanija i koji je u skladu 3GPP-om (3rd Generation Partnership Project, organizacija za standarde koja razvija protokole za mobilnu telefoniju), postignuta je brzina od 2.92 Gbps, a korišteni su Huawei Mate X uređaj te 5G SIM kartica Turk Telecoma.

5G U Kini pokrenuta najveća 5G mreža na svijetu

Huawei Mate30 Pro Dobre vijesti i za Huawei? Amerikanci najavili mogućnost potpisivanja prve faze trgovinskog dogovora s Kinom

Šef tehnološkog razvoja u Turk Telecomu Yusuf Kirac pojasnio je da su pri testiranju korištena dva 5G prijenosnika te da je Turk Telecom prvi operater koji je eksperimentirao s 5G New Radio Carrier Aggregation Technology, koja udvostručuje brzinu 5G spajanja.

"Dosegli smo nezabilježene brzine zahvaljujući toj tehnologiji koja omuogućava brojne pogodnosti, i operaterima i korisnicima", naglasio je Kirac.

Iz Huaweija pak naglašavaju da su postignute brzine bile moguće zbog njihove tehnologije C-Band Carrier Aggregation, koja povezuje valove više spektara kako bi se poboljšala brzina veze i kapacitet.

Izvor: Tech Radar

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti