U Kini pokrenuta najveća 5G mreža na svijetu

Sva tri državna telekoma od prošlog tjedna korisnicima nude i mogućnost korištenja 5G mreža u čak 50 gradova Kine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.11.2019. / 15:44

5G (Foto: Getty images)

Prošlog tjedna u Kini je počela s radom najveća 5G mreža na svijetu. Sva tri (državna) telekoma – China Mobile, China Telecom i China Unicom korisnicima sada pružaju mogućnost povezivanja na 5G mrežu, naravno pod uvjetom da korisnici već imaju pametne telefone s podrškom za 5G.

Xiaomi Mi Mix 3 5G Xiaomi u suradnji s A1 Hrvatska predstavio Mi Mix 3 5G pametni telefon

Mreža nove generacije koja bi, slažu se brojni stručnjaci, zbog svoje brzine i male latencije trebala pokrenuti revoluciju u brojnim industrijama, dostupna je u 50 gradova najmnogoljudnije zemlje svijeta, uključujući Peking, Šangaj Guangzhou i Shenzhen. Samo u Pekingu postavljeno je skoro 12 tisuća baznih stanica putem kojih će se korisnici povezati s 5G-om.

Glavnu ulogu u implementaciji 5G mreže u Kini ima Huawei koji surađuje sa sva tri telekoma te je najveći telekom, China Mobile, s Huaweijem potpisao više od polovice ugovora vezanih uz implementaciju 5G-a, dok su ostali ugovori potpisani s Ericssonom, Nokijom i ZTE-om. Cijena korištenja 5G mreže China Mobilea iznosit će oko 18 dolara mjesečno za 30 GB podatkovnog prometa.

5G Bez tehnološkog razvoja nema gospodarskog rasta ni društvenog napretka

Prema predviđanjima analitičara kompanije Jefferies, već sljedeće godine Kina bi mogla imati više od 100 milijuna korisnika 5G-a (oko 110 milijuna), dok ukupan broj korisnika mobilnog interneta, odnosno osoba koje internetu pristupaju putem mobilnih uređaja, iznosi oko 850 milijuna, što je, naravno, najviše na svijetu. Za usporedbu, ove je godine pokrenuta 5G mreža u Južnoj Koreji te oko 3 posto korisnika mobilnog interneta u toj zemlji koristi mrežu nove generacije, prema CNN-u.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti