Huawei ima zanimljivu ideju o tome kako se boriti protiv bijesnih vozača

Kako se boriti protiv bijesnih vozača koji svojim divljanjem, nepristojnim gestikuliranjem i vikanjem ugrožavaju ne samo sebe nego i sve druge sudionike u prometu?

Martina Čizmić | 24.09.2019. / 09:00

Bijes na cesti, ilustracija (Foto: Getty Images)

Vjerojatno je svatko od nas, barem u jednom trenutku, osjetio bijes u prometu. Ili kao vozač kojeg je neka situacija dovela "do ludila" ili pak kao pješak koji je svojim ponašanjem isprovocirao nekog vozača.

No kako se boriti protiv toga? Kineski Huawei pronašao je način.

Patentirali su sustav koji bi trebao detektirati bijesne vozače i neutralizirati ih kako zbog svog bijesa ne bi uzrokovali nesreću ili se posvađali s drugim vozačima.

Radi se o sustavu kamera koje bi "nadzirale" vozače i kontrolirale njihovu razinu stresa. Ako sustav zabilježi povećanje razine stresa kod vozača, automatski će preuzeti kontrolu nad automobilom i usporiti ga, odnosno zaustaviti.

Termalne kamere trebale bi zabilježiti promjene u krvnom tlaku, dok bi druge kamere trebale detektirati pokrete ruku i identificirati nepristojne gestikulacije. Pokaže li vozač srednji prst, sustav će to protumačiti kao bijesnu gestu i usporiti automobil.

Osim kamera, sustav bi bio opremljen i mikrofonima koji bi detektirali razinu glasa vozača. Tako bi svako psovanje, vikanje ili lupanje po automobilu aktiviralo usporavanje i zaustavljanje vozila.

Iz Huaweija pojašnjavaju kako frustrirani i bijesni vozači obično reagiraju nepredvidljivo i sporije od mirnih vozača. Stoga bi usporavanje automobila i njegovo zaustavljanje trebalo dati vozaču vremena da se smiri i ponovno preuzme kontrolu nad vozilom.

Izvor: Telegraph

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti