Huawei se pohvalio: U 2020. godini imali preko 100.000 aktivnih patenata

Huawei procjenjuje da će u razdoblju od 2019. do 2021. godine osigurati između 1,2 i 1,3 milijarde američkih dolara prihoda od patenata.

Martina Čizmić | 20.03.2021. / 09:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Huawei je objavio Bijelu knjigu o inovacijama i intelektualnom vlasništvu za 2020. godinu na ”Forumu o inovacijama i razvoju intelektualnih prava u 2021. godini i nakon” koja prikazuje povijest Huaweijevih inovacija i potvrđuje da je kompanija jedan od najvećih svjetskih nositelja patenata. Huawei je na kraju 2020. godine imao preko 100.000 aktivnih patenata, u više od 40.000 grupa patenata.

Huawei je svoj prvi patent prijavio u Kini 1995. godine, a prvu prijavu patenta u SAD-u 1999. Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) prvi je put uvrstila Huawei na prvo mjesto po broju patentnih prijava 2008. godine. Huawei se 2019. godine po broju dodijeljenih patenata rangirao na 2. mjesto u Europi i na 10. mjesto u SAD-u. Huawei je ujedno i najveći nositelj patenata u Kini.

Želimo pokazati povijest naših inovacija u proteklih 30 godina i našu dugoročnu predanost poštivanju, zaštiti i doprinosu intelektualnih prava. Ovom bijelom knjigom želimo vam omogućiti bolje razumijevanje toga kako je Huawei postao ono što je danas, izjavio je Song Liuping, Huaweijev glavni pravni direktor.

Huawei procjenjuje da će između 2019. i 2021. godine osigurati između 1,2 i 1,3 milijarde američkih dolara prihoda od licenciranja patenata. Također je najavio da će za svaki višemodni 5G pametni telefon naplatiti razumnu postotnu stopu naknade za licence u visini 2,5 američka dolara.

Inovacija je srž poslovanja Huaweija od osnutka tvrtke. Naša bijela knjiga za 2020. navodi broj prijavljenih patenata, odnosno naše aktivnosti u području istraživanja i razvoja te inovacija krajem 90-ih i početkom 2000-ih". Današnji uspjeh Huaweija rezultat je dugoročnog ulaganja u inovacije te istraživanje i razvoj. Huawei je najveći tehnički doprinositelj kod 5G standarda te slijedi poštena, razumna i nediskriminirajuća (FRAND) načela kada je riječ o licenciranju patenata, izjavio je Jason Ding, voditelj Huaweijevog odjela za prava intelektualnog vlasništva.

Objavljujući svoju strukturu naknade za licencu za 5G standardne osnovne patente (SEP), Huawei promiče široko prihvaćanje i upotrebu standarda dizajniranih kako bi pružili interoperabilnost, pouzdanost i transparentno natjecanje, istodobno osiguravajući pošten povrat ulaganja u istraživanje i razvoj, izjavio je Francis Gurry, bivši generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti