HUB upozorava: Ne nasjedajte na lažne nagradne igre na internetu

Hrvatska udruga banaka upozorava građane te savjetuje da s povećanim oprezom provjere vjerodostojnost organizatora online nagradnih igara, kao i izvor objave.

Martina Čizmić | 14.02.2020. / 12:18

Prijevara na internetu (Foto: Getty Images)

U posljednje vrijeme na stranicama društvenih mreža i internetskih portala te u e-mailovima korisnika pojavljuju se oglasi za lažne nagradne igre koji pozivaju potencijalne korisnike na sudjelovanje u nagradnim igrama ili ih obavještavaju o već osvojenoj nagradi. U većini slučajeva nagradne igre vezane su za osvajanje mobilnih uređaja, računala, brendirane robe i slično.

Otvaranjem poveznice na takvim oglasima od korisnika se traži unos osobnih podataka i podataka o platnoj kartici potrebnih za registraciju, a nakon unosa podataka i prihvaćanja uvjeta nagradne igre podaci se zloupotrebljavaju za neovlaštene transakcije, upozoravaju iz HUB-a. 

Kako bi se građani zaštitili od takvih neželjenih posljedica, iz HUB-a su pripremili nekoliko korisnih savjeta. 

1) Prilikom objava o nagradnim igrama provjerite vjerodostojnost izvora objave;

2) Ne nasjedajte ni na kakve nagradne igre u kojima se od vas traži da šaljete podatke o svojoj platnoj kartici, bankovnom računu, presliku osobne iskaznice ili drugih dokumenata;

3) Na društvenim mrežama detaljno provjerite profil s kojeg se objavljuje nagradna igra;

4) Nemojte sudjelovati u nagradnim igrama na internetskim stranicama koje nisu sigurne – ukoliko se stranica otvara s početnim slovima “http” umjesto “https”;

5) Koristite sigurne načine povezivanja na internet (javne mreže mogu biti rizične).

Njihovim savjetima možemo pridodati i još jedan naš. Hrvatski zakoni propisuju da nagradne igre moraju imati jasno objavljena pravila sudjelovanja. Ako na stranici toga nema, to bi vam trebao biti prvi znak upozorenja. 

Također, ako se neka nagradna igra odvija na društvenim mrežama, provjerite postoji li kakva informacija o tome na službenim stranicama dotičnog brenda, trgovine ili zastupnika. Ozbiljne tvrtke promovirat će takve nagradne igre i na svojim službenim stranicama. 

I na kraju, ako još uvijek niste sigurni, provjerite komentare na toj stranici. Ako je netko imao loša iskustva s dotičnim organizatorima, to će sigurno javno reći. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti