Hyperloopom od Londona do Edinburgha za samo 50 minuta

Putovanje kroz vakuumske cijevi koncept je koji bi nam uskoro mogao približiti putovanja...

Monika Nožić Monika Nožinić | 08.06.2017. / 19:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kompanija Hyperloop One predstavila je ideju kako bi putovanje s različitih krajeva svijeta moglo izgledati potpuno drugačije. Nakon što je prošle godine predstavljen koncept kojim bi se Dubai povezao s ključnim gradovima diljem UAE, kompanija ovaj put razmatra devet ruta koje bi se koristile za putovanje diljem Europe.

Postoji nekoliko linija koje se razmatraju u Velikoj Britaniji, uključujući i onu koja bi od Edinburgha do Londona (534km) vodila za svega 50 minuta. Osim povezivanja sjevera i juga, u planu je povezivanje sjevernih gradova jednom rutom, ali i direktna veza između Škotske i Walesa.

Ova kompanija namjerava omogućiti rute i u SAD-u, Europi i Dubaiju, no budući da je riječ o vrlo ranoj fazi ispitivanja ovog koncepta, sigurno je da će proći godine, čak i desetljeća dok ne doživimo bilo kakav pomak u provođenju ideje iznad ili ispod zemlje.

Mnoge od planiranih ruta podrazumijevaju i prelazak mora i oceana pa kompanija u tom slučaju kao rješenje nudi korištenje tunela. Iako je financijski isplativija varijanta od izgradnje dionica na čvrstom tlu, za inženjere bi mogla predstavljati noćnu moru.

Inače, ovaj radikalni koncept masovnog prijevoza, kojega je 2012. godine predložio milijarder Elon Musk, transportirao bi ljude brzinom od 1 200 kilometara na sat. Zamišljeno je da kapsule s ljudima lebde unutar cijevi i da ih pokreću elektromagnetni motori koji se nalaze unutar svake kapsule.

Hyperloop One nije jedina kompanija koja ovaj zamišljeni sustav prijevoza pokušava provesti u djelo. Hyperloop Transportation Technologies također radi na planovima na globalnoj razini, a već su potpisali i sporazume s nekoliko istočnoeurpskih zemalja o istraživanju ovog sustava.

Ako zamišljamo prijevoz budućnosti, Hyperloop zbog svojih hipersoničnih brzina kapsula od 1 200 km/h konkurira zračnom prijevozu i to s enormno manjim udjelom utrošene energije. Kad bi takvo što bilo moguće i kod nas, putovanje od Zagreba do Dubrovnika prema našim izračunima trajalo bi otprilike 55 minuta, što zvuči vrlo primamljivo. Nama običnim smrtnicima preostaje čekati da se ovakav sustav čim prije implementira u naprednijem svijetu kako bi u nekoj bliskoj budućnosti mogao stići i do nas.

Pogledajte kako točno izgleda ovaj sustav prijevoza:

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti