I Microsoft se okreće svijetu blockchaina? Da, ali ne onako kako mislite

Autori dokumenta Argus nazivaju "nadmoćnim nad postojećim rješenjima u smislu povjerenja i provjeravanja podataka".

Martina Čizmić | 17.08.2021. / 08:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Microsoft u budućnosti planira koristiti blockchain tehnologiju kako bi se zaštitio od digitalnih pirata, a pri tome bi mogao koristiti Ethereum mrežu.

U nedavno objavljenom dokumentu, Microsoft opisuje sustav koji bi potaknuto borbu protiv pirata temeljen na Eteherum blockchainu i naziva ga Argus. On bi trebao osigurati da oni koji prijave piratstvo ostanu anonimni, a da se njihova prijava ipak može provjeriti.

Sustav je razvijen u suradnji s istraživačima iz Alibabe i Sveučilišta Carnegie Mellon te navodno rješava "set nezaobilaznih prepreka kako bi osigurao sigurnost unatoč punoj transparentnosti". Kako pojašnjavaju, Argus bi omogućio praćenje piratskog sadržaja sve do prvotnog izvora zahvaljujući algoritmu koji funkcionira poput vodenog žiga.

Na taj bi način svatko mogao prijaviti postojanje piratske verzije kopije nekog Microsoftovog programa (prije svega Windowsa), a da se ne upisuje kao vlasnik.

Iako većina ljudi Ethereum povezuje s kriptovalutom ether, ova se mreža temelji na blockchain tehnologiji baš poput Bitcoin mreže i ostalih. No, za razliku od Bitcoin mreže, kod Ethereuma se često spominju visoke naknade za transakcije. Za Argus to ne bi trebao biti problem jer su autori dokumenta osmislili kriptografske operacije koje bi trebale smanjiti troškove prijave piratstva sa više tisuća transakcija na na razinu od samo 14 tranaskcija.

Autori dokumenta Argus nazivaju "nadmoćnim nad postojećim rješenjima u smislu povjerenja i provjeravanja podataka".

 

Kad bi ovakav sustav mogao ući u primjenu i kako će Argus u konačnici izgledati, u dokumentu nije navedeno. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti