Iako su cijepljeni, nisu dovoljno zaštićeni: Ova bi se kategorija pacijenata trebala posebno čuvati koronavirusa

Ova kategorija pacijenata jednostavno ne uspjeva razviti dovoljno snažan imunosni odgovor koji bi ih zaštitio.

Hina | 28.12.2021. / 10:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Onkološki bolesnici koji su cijepljeni dvjema dozama cjepiva protiv COVID-19 ne bi smjeli podcijeniti opasnost od zaraze koronavirusom, upozorili su znanstvenici.

Od 54 onkološka pacijenta, koji su se zarazili koronavirusom unatoč tomu što su cijepljeni dvjema dozama Modernina i Pfizero/BioNTechova cjepiva ili jednom dozom Johnson&Johnsonova cjepiva, a prije preporuke da se cijepe boosterom, 65 posto ih je hospitalizirano, 19 posto je završilo na odjelima za intenzivnu skrb, a 13 posto ih je umrlo, podaci su Međunarodnog konzorcija za proučavanje COVID-19 i raka.

Cijepljenje, ilustracija Cjepivo protiv COVID-19 štiti onkološke bolesnike, ali samo ako dobiju sve doze na vrijeme

Studijom nije analizirana učinkovitost cjepiva u prevenciji zaraze.

No među pacijentima cijepljenim dvjema dozama koji su se zarazili koronavirusom, COVID-19 bio je jednako težak kao u usporednoj skupini od 1656 necijepljenih pacijenata s rakom i COVID-19, objavili su znanstvenici u časopisu Annals of Oncology. Pokazalo se da je rizik bio najveći za pacijente s rakom krvi.

Mnoge studije ukazuju na to da se u pacijenata koji boluju od nekog oblika raka ne uspijeva stvoriti snažan imunosni odgovor organizma, a ovo je prva velika studija koja vjerojatno upućuje na posljedice, rekao je dr. Jeremy Warner sa Sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu.

Slika nije dostupna Američka studija otkrila: Onkološki pacijenti mogu biti zarazni tjednima nakon pojave simptoma bolesti COVID-19

Kod onkoloških bolesnika dodatne booster doze su ključne, kao i kontinuirano nošenje zaštitnih maski, održavanje fizičkog razmaka i poticanje svih njihovih bliskih kontakata da se cijepe, kazao je Warner.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti